6 dôvodov, prečo sme presvedčení, že tu s nami kryptomeny budú navždy

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Kryptomeny ani náhodou nepovedali svoje posledné slovo a v skutočnosti máme veľmi dobrý dôvod predpokladať, že sa môžu stať neuveriteľne výnosnou dlhodobou investíciou. Predstavíme vám celkom 6 dôvodov, prečo si myslíme, že aj keď trh v súčasnej dobe klesá, tak budúcnosť kryptomien je žiarivá.

1. Nízka miera korelácie

Jedným z hlavným faktorov, kde kryptomeny vyhrávajú nad tradičnými aktívami je nízka miera korelácie. V matici korelácie na obrázku nižšie vidíte, že Bitcoin a Ethereum majú relatívne nízke (bližšie k nule) miery korelácie v porovnaní s ostatnými triedami aktív, ktoré sú v tabuľke uvedené. Jedná sa o veľmi cennú vlastnosť pre všetkých investorov alebo obchodníkov, ktorí sa zaoberajú tradičnými triedami aktív.

matrix korelace aktiva

Výskum ohľadne korelácie kryptomien a ostatných trhov nájdete tu: Je Bitcoin naviazaný na cenu akcií? Až na výnimky si žije vlastným životom a to je dobre

2. Ideálny doplnok pro portfólia

Či už sa jedná o správcov aktív, drobných investorov či obchodníkov a vzhľadom k nízkej korelácii kryptomien a ostatných tried aktív sú kryptomeny ideálnou voľbou pre začlenenie do portfólia. Táto nízka korelácia totiž zmenšuje dopad medvedích trhov v tradičných triedach aktív na celkové portfólio. Pre mnoho z najčastejšie najúspešnejších portfólií by začlenenie kryptomien mohlo byť skutočne veľkým prínosom.

Nižšie, pre lepšiu prehľadnosť situácie, prikladám grafy dvoch portfólií. Prvé portfólio 60-40 je zložené zo 60% akciami + 40% dlhopismi. Druhé portfólio (All Weather Fund), ktoré presadzuje aj známy miliardár a investor Raymond Dalio, obsahuje 30 % akcií + 40 % dlhodobých dlhopisov + 15 % strednodobých dlhopisov + 7,5 % komodity + 7,5 % zlata. Keď pridáme len malé množstvo kryptomien (1, 3 a 5 percenta) hodnota týchto portfólií časom prudko rastie.

60-40 portfolio

all weather funds

3. Vysoká volatilita

Zatiaľ čo niektorí, prevažne neskúsení alebo pomaly sa rozhodujúcich a jednajúcich, môžu vnímať vysokú volatilitu kryptomien ako negatívum, tak naopak ľudia s väčšími investičnými a obchodnými skúsenosťami vedia, že práve táto vysoká volatilita ponecháva dvere otvorené dokorán skoro až neuveriteľným výnosom, pokiaľ človek dokáže tejto volatility správne využiť. Dobrí obchodníci sú schopní aj na stojatom či dokonca klesajúcom trhu úspešne obchodovať a dosahovať značných výnosov.

Ako môžete vidieť na obrázku matice volatility nižšie, Bitcoin a Ethereum sú zďaleka najviac volatilné aktíva.

volatility matrix

4. Neuveriteľný inovačný potenciál

Vzhľadom k faktu, že vysoká volatilita otvára dvere potenciálne obrovským ziskom, tak naviac otvára dvere k uskutočňovaniu veľkého množstva inovácií. Akýkoľvek nástroj alebo platforma určená pre obchodovanie s kryptomenami, pokiaľ využíva umelú inteligenciu a strojové učenie, bude pravdepodobne obrovsky úspešná.

5. Ponuka nezávislosti na národných menách

Vo svete medzinárodných sankcií, ktoré môžu byť uvalené, sa veľká časť občanov v týchto krajinách ocitá v situácii, že ich fiat meny sú znehodnocované a zúfalo hľadajú možnosť využitia iných mien. Pre príklad nemusíme chodiť vôbec ďaleko.

V poslednej dobe klesla turecká líra o 20 percent, pretože Spojené štáty uvalili na Turecko ďalšie sankcie. Miestne kryptomenové burzy ihneď zaznamenali obrovskú vlnu záujmu o digitálne meny (nárast obchodovania o viac než 150 percent), pretože sa občania snažia ochrániť pred nadchádzajúcim poklesom tureckej líry.

Kombinácia anonymity, ľahkej konverzie fiat meny na digitálnu menu a schopnosť presunu finančných prostriedkov do zahraničia robí z kryptomien veľmi atraktívnu alternatívu a bezpečnostný ventil pre občanov akejkoľvek krajiny, ale predovšetkým pre tých, ktorí sa nachádzajú v krajinách uvedených na nasledujúcom grafe.

fiat currency depreciation

Podľa týchto údajov žije asi 30 percent celosvetovej populácie v krajine, ktorá behom posledných 5 rokov zaznamenala významné znehodnotenie svojej meny. Kvôli neschopnosti centrálnych bánk stabilizovať národnú menu behom týchto období, budeme nepochybne svedkami toho, že šikovné subjekty vďaka digitálnym menám prestanú tak výrazne trpieť ekonomickou situáciou jednotlivých krajín.

6. Nové investičné príležitosti

V súčasnej dobe neponúka globálna ekonomika (hlavne pre drobných investorov) mnoho atraktívnych investičných príležitostí. Ako píše Peter Borovyk vo svojej knihe „Blockchain Applications in Finance”, tak inflačne korigované globálne sadzby sú pre investorov veľmi neatraktívne.

real rates

Väčšina rozvinutých krajín, po započítaní inflácie, ponúka neutrálne alebo priamo záporné výnosy zo štátnych dlhopisov, zatiaľ čo krajiny rozvojové ponúkajú vyššie výnosy z týchto dlhopisov. Lenže tieto rozvojové krajiny nemajú dostatočne rozvinuté kapitálové trhy, ktoré by mohli drobným zahraničným investorom ponúknuť zaujímavé a rozsiahle investičné príležitosti. To v mysli mnohých investorov zanecháva tú jednu základnú jednoduchú otázku:

„Akým spôsobom môžem vytvoriť bohatstvo?”

Kryptomeny sú iste jednou z hlavných odpovedí na túto otázku a to z časti kvôli svojmu ľahkému prístupu k nim a z mnohých ďalších dôvodov uvedených vyššie.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku Twitteri.

Zdroj:
hackernoon.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.