Švarcsystém spôsobuje Slovensku straty stoviek miliónov eur. Firmy riskujú vysoké pokuty

  • Podnikatelia sa snažia rôznymi spôsobmi ušetriť.
  • Väčšinou sa to však nevypláca.
  • Pokuty siahajú až do výšky 200 000 eur.
Ekonomika Švarcsystém oberá štát o milióny eur
Švarcsystém oberá štát o milióny eur. Zdroj: shutterstock.com/insta_photos
BitmarketsBitmarkets

Slovensko vykazuje vysoký podiel pri využívaní fiktívnych živnostníkov v rámci takzvaného švarcsystému. Ten ročne predstavuje stratu 648 miliónov eur pre štátny rozpočet, píše TASR.

Firmy, ktoré zamestnávajú fiktívnych živnostníkov, pritom čelia riziku vo forme pokút a iných sankcií. Tie sa pohybujú vo výške 2 000 až 200 000 eur. Informovala o tom vo štvrtok poradenská spoločnosť Highgate Law & Tax.

Švarcsystém oberá štát o peniaze

Pojem fiktívny živnostník sa vzťahuje na osoby, ktoré síce formálne vystupujú ako živnostníci, no v skutočnosti vykonávajú činnosti za podmienok zhodných so zamestnaneckým pomerom.

Takíto jednotlivci často pracujú v pevne stanovených pracovných časoch,s pevne určenou odmenou a na mieste klienta, pričom využívajú jeho infraštruktúru. Napríklad robotník vo výrobnej fabrike, ktorý formálne figuruje ako živnostník, no reálne plní úlohy bežného zamestnanca,” priblížil advokát spoločnosti Highgate Peter Varga.

Ako by to malo fungovať?

Živnostníci by mali odvádzať z celkovej ceny práce šesťnásobne nižšie daňovo-odvodové platby za prvý rok živnosti a 2,3-násobne nižšie platby za ďalšie roky, čo predstavuje problém pre štátne financie.

Švarcsystém prináša podľa spoločnosti viaceré právno-regulačné výzvy. Okrem administratívnej sankcie je pri ňom teoreticky možné naplniť aj skutkovú podstatu niektorého z daňových trestných činov, najmä skrátenia dane a poistného, alebo trestný čin neoprávneného podnikania.

Čo odporúča odborník firmám?

Aby sa podniky vyhli kontrole a sankciám, mali by mať správne nastavené pracovné procesy, štruktúry a podmienky, ktoré minimalizujú riziko. „Je dôležité dbať na to, aby mali externí spolupracovníci jasne stanovené pracovné podmienky, ktoré nezodpovedajú klasickému zamestnaneckému pomeru,” upozornil Varga.

Švarcsystém predstavuje spôsob zárobkovej činnosti, kde samostatne zárobkovo činné osoby pracujú pre zamestnávateľa na živnosť. Na rozdiel od bežných zamestnancov však zamestnávateľ za živnostníka neplatí odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Za tieto platby je zodpovedný sám živnostník.

Najčítanejšie články

1

Vodičov na diaľniciach mätie zvláštna značka. Takmer nikto netuší, čo znamená

2

Pripravte si hotovosť. Veľká banka vypne bankomaty, platobné karty aj online bankovníctvo

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Na diaľnici obmedzili rýchlosť len pre jednu kategóriu vozidiel. Je to forma šikany?

5

Obľúbená značka áut sťahuje z trhu zhruba 150 000 vozidiel. Hrozí riziko požiaru

PR články

Zlato poletí nahor, pretože investori opustia akciový trh

Marek Rodák  | 14. septembra 2024

Zlato chytá pozitívny kurz. Nedávna predpoveď analytika naznačuje, že cena zlata by mohla čoskoro dosiahnuť úroveň 2 950 USD za uncu.

Zlato porastie na nové maximá

Investičný pohľad na Apple: Budú nové iPhony s AI stačiť?

PR články  | 12. septembra 2024

PR článok XTB. Apple je aktuálne najväčšou spoločnosťou na svete. S trhovou kapitalizáciou cez 3,3 bilióna dolárov dlhodobo patrí k najobľúbenejším spoločnostiam nielen v rámci svojich technologických produktov, ale aj medzi akciovými investormi.

Apple predstavil vlastnú víziu AI

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex