Apple predstavil nové iPhony 16. Sú nové modely revolúcia alebo evolúcia?

  • Apple predstavil štyri modely iPhonov 16.
  • Základné modely dostali nový dizajn aj vylepšené fotoaparáty.
  • Pri Pro modeloch Apple zväčšoval displeje.
Titulky Takto vyzerajú nové iPhony 16
Takto vyzerajú nové iPhony 16. Zdroj: apple.com
BitmarketsBitmarkets

Spoločnosť Apple na svojej tradičnej septembrovej konferencii, ktorá sa uskutočnila včera vo večerných hodinách nášho času, predstavila nové generácie iPhonov už s číslovkou 16. Informovala o tom na svojej oficiálnej webovej stránke.

Apple priniesol štvoricu nových modelov

Tie sa delia na základné a Pro modely. Medzi základné iPhony patrí 16 a 16 Plus, medzi tie vybavenejšie 16 Pro a 16 Pro Max. Rozdiel je v materiáloch, displejoch a hlavne vo fotoaparátoch.

Začnime základnými modelmi iPhone 16 a iPhone 16 Plus. Tie majú opäť hliníkový rám a vzadu matné sklo. Dostupné budú v piatich farbách, a to v čiernej, modrej, zelenej, bielej a ružovej. Nechýba certifikácia proti vode a prachu IP68.

Posuvné tlačidlo tichého režimu bolo nahradené akčným tlačidlom a pribudlo aj ďalšie tlačidlo, ktoré slúži ako spúšť fotoaparátu a zároveň je to dotyková plocha, ktorou viete približovať alebo meniť iné parametre v aplikácii Kamera.

Po stránke displejov sa nemenilo nič. Opäť tu máme 6,1 a 6,7-palcový OLED Retina displej len so 60-hertzovou obnovovacou frekvenciou a maximálnym jasom až 2 000 nitov. Rámčeky okolo nich sú príjemne tenké.

Veľký skok nastal vo výkone

Základné iPhony 15 totiž mali procesor Apple A16 Bionic, tentokrát sa preskočila jedna generácia a máme tu rovno Apple A18. Ten je vyrobený 3-nanometrovým procesom, avšak hodnotu RAM nateraz nepoznáme. Malo by ísť o 8 GB. Je však dostatočne výkonný na to, aby spustil Apple Intelligence, teda AI model priamo od tohto výrobcu. V Európe sa ho ale dočkáme najskôr v budúcom roku.

Zmenilo sa aj usporiadanie fotoaparátov na zadnej strane, ktoré teraz pripomína to z iPhonu X z roku 2017. Fotoaparáty sú teda pod sebou, čo Apple vysvetľuje tým, že len tak je schopný natáčať 3D video pre Apple Vision Pro.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 Mpx s clonou f/1,6 a dokáže mať kvalitné dvojnásobné priblíženie. Ultraširokouhlý fotoaparát má 12 Mpx, ale dostal funkciu automatického zaostrovania, čo používatelia môžu použiť na fotenie makro snímkov.

Batéria má zatiaľ nešpecifikovanú kapacitu, ktorú sa dozvieme, až keď sa niekto pokúsi nové iPhony rozobrať. Výdrž by však mala byť o niečo lepšia. Magnetické nabíjanie MagSafe je oveľa rýchlejšie, konkrétne je to 25 W z pôvodných 15 W.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AppleTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.

Najčítanejšie články

1

Veľká banka varuje. Jej klienti môžu ľahko prísť o peniaze na účte

2

Apokalypsa v Biedronke. Zákazníci dostávajú dvojmetrové účtenky

3

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

4

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

5

Slovnaft odstavil výrobu. Rafinériu to bude stáť 100 miliónov eur

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex