Príplatky za prácu v roku 2025: Koľko dostanú Slováci za prácu v nedeľu či nočnú?

  • Minimálna mzda na Slovensku v budúcom roku porastie.
  • Vďaka tomu zamestnancom stúpnu rôzne príplatky.
Novinky Príplatky za prácu zvýši nová minimálna mzda
Príplatky za prácu zvýši nová minimálna mzda. Zdroj: shutterstock.com/UfaBizPhoto
BitmarketsBitmarkets

Zvyšovanie minimálnej mzdy ovplyvní mnoho ekonomických a sociálnych aspektov vrátane výpočtu viacerých dávok a príplatkov. V roku 2025 bude minimálna mzda na Slovensku dosahovať 816 eur mesačne, z čoho vychádza sadzba 4,690 eura za každú odpracovanú hodinu.

Podľa Zákonníka práce sa na základe novej minimálnej mzdy vypočítavajú aj náhrada za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska, mzdové zvýhodnenie za prácu v sobotu, v nedeľu, počas sviatku, za nočnú prácu alebo aj kompenzácia za sťažený výkon práce.

Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu,” informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V roku 2025 tak náhrada za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska bude predstavovať minimálnu sumu za každú hodinu 0,938 eura.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Príplatky za víkendy a nočné

Zamestnanec má za prácu v sobotu nárok na príplatok aspoň 50 % minimálnej mzdy za hodinu, čo bude po novom príplatok o minimálne 2,345 eura na hodinu.

Ak sa u zamestnávateľa pravidelne pracuje v sobotu, môže byť tento príplatok nižší, minimálne však 45 % minimálnej mzdy, ak to stanovuje kolektívna alebo pracovná zmluva, a zamestnávateľ nemá odbory a zamestnáva menej ako 20 ľudí,” vysvetľuje rezort práce.

Pracujúci v nedeľu alebo počas sviatku na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru má nárok na aspoň 100 % minimálnej mzdy za hodinu. Za každú odpracovanú hodinu bude mať teda zaplatené 9,38 eura. Ak sa u zamestnávateľa pravidelne pracuje v nedeľu, môže byť tento príplatok nižší, minimálne však 90 % minimálnej mzdy, ak to stanovuje kolektívna alebo pracovná zmluva, a zamestnávateľ nemá odbory a zamestnáva menej ako 20 ľudí.

Nočná a riziková práca

Zamestnanec má za nočnú prácu nárok na príplatok aspoň 40 % minimálnej mzdy za hodinu, čo je 1,876 eura. Ak ide o rizikovú prácu, príplatok je minimálne 50 %, teda 2,345 eura.

 

Ak sa väčšina práce u zamestnávateľa vykonáva v noci a nejde o rizikovú prácu, môže byť príplatok znížený na minimálne 35 %, ak to dovoľuje kolektívna alebo pracovná zmluva, a zamestnávateľ nemá odbory a zamestnáva menej ako 20 ľudí.

Za každú hodinu sťaženého výkonu práce patrí zamestnancovi popri dosiahnutej mzde mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu. To predstavuje príplatok v sume 0,938 eura na hodinu.

Úprava minimálnej mzdy sa prejaví pri poskytovaní plnení, ktorých výpočet je prostredníctvom osobitných predpisov naviazaný na sumu minimálnej mzdy. Napríklad ide o príspevok obci na zabezpečenie starostlivosti o vojnové hroby, jednorazové odškodnenie prokurátora, jednorazové odškodnenie sudcu, jednorazové odškodnenie obetiam trestných činov, jednorazové odškodnenie pozostalým,” doplnilo ministerstvo práce.

Zároveň vplyvom zvýšenia sumy minimálnej mzdy sa môžu zvýšiť aj pracovné odmeny obvinených a odsúdených.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: