Prečo v poslednej dobe tak klesli ceny Bitcoinu a Etherea? Analytik prezradil dôvod

  • Dve najsilnejšie kryptomeny majú za sebou krušné chvíle.
  • Ich hodnota v posledných týždňoch kolísala.
  • Údajne za to môže konkrétna udalosť.
Novinky Ceny najsilnejších kryptomien ovplyvnila jedna udalosť
Ceny najsilnejších kryptomien ovplyvnila jedna udalosť. Zdroj: shutterstock.com/DUSAN ZIDAR
BitmarketsBitmarkets

Za posledné mesiace sme boli svedkami významného poklesu cien najväčších kryptomien, ktorými sú Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH). Táto situácia vyvolala znepokojenie medzi obchodníkmi a investormi.

Aj keď sú kryptomeny od svojho vzniku známe svojou volatilitou, súčasný pokles cien má konkrétne príčiny, upozorňuje portál News BTC. Čo sa za týmto vývojom skrýva a ako sa bude situácia ďalej vyvíjať?

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Za pokles ceny môžu makroekonomické faktory

Jedným z najvýznamnejších faktorov, ktorý ovplyvnil cenu Bitcoinu a Etherea, sú globálne makroekonomické okolnosti. Jedným z nich je aj koniec tzv. yen carry trade, upozornil James Lavish v príspevku na sociálnej sieti X.

O čo ide?

Tento obchodný mechanizmus spočíval vo využívaní nízkych úrokových sadzieb v Japonsku na nákup rizikovejších aktív, ako sú kryptomeny. Keď sa však japonský jen začal posilňovať voči americkému doláru, mnohí investori začali uzatvárať svoje pozície. To znamenalo veľký predaj kryptomien, čo následne spôsobilo ich pokles.

Japonské úrokové sadzby vyvolali ďalší tlak

Bank of Japan (BOJ) nedávno oznámila zvýšenie úrokových sadzieb, čo vyvolalo ďalší tlak na trhy, píše Bloomberg. Táto udalosť bola druhým zvýšením sadzieb od roku 2007 a priniesla obavy, že by mohlo dôjsť k ďalším zvýšeniam.

Investori v strachu z ďalších zmien začali masovo predávať svoje kryptomenové aktíva, čím prehĺbili pokles cien. Výrazné straty sa zaznamenali 5. augusta, keď Bitcoin klesol pod 50 000 dolárov a Ethereum dosiahlo úroveň až 2 200 dolárov.

Vplyv amerického akciového trhu

Kryptomeny sú úzko prepojené s tradičnými finančnými trhmi, predovšetkým s americkým akciovým trhom. Keď začiatkom septembra došlo k výraznému poklesu na americkom akciovom trhu, vymazala sa z neho viac ako 1 miliarda dolárov.

Tento šok na trhu okamžite ovplyvnil aj trh s kryptomenami. Obchodníci začali predávať Bitcoin a Ethereum v obave, že straty sa ešte zväčšia.

Aké sú vyhliadky do budúcnosti?

Mnohí odborníci sa domnievajú, že bez zásadného pozitívneho impulzu bude kryptomenový trh naďalej trpieť. Niektorí investori dúfajú, že stretnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed) prinesie aspoň dočasnú úľavu. Zníženie úrokových sadzieb by mohlo priniesť na trh viac likvidity, čo by pomohlo Bitcoinu a Ethereu opäť rásť.

Aktuálne makroekonomické faktory, ako sú zmeny úrokových sadzieb v Japonsku či pokles na americkom akciovom trhu, spôsobili evidentný tlak na ceny kryptomien. Aj keď trh s kryptomenami zostáva volatilný, správne informácie a analýza môžu pomôcť investorom nájsť vhodné príležitosti. Investovanie do kryptomien je vždy spojené s rizikom, ale pre tých, ktorí majú odvahu a správnu stratégiu, môže byť aj výnosné.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: News BTCTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.