Zimné obdobie sa pomaly blíži. Hrozí vám za používanie letných pneumatík pokuta?

  • Niektorí vodiči jazdia na letných pneumatikách aj v zime.
  • Ohrozujú tým však bezpečnosť cestnej premávky.
  • Kedy za tento čin môžu dostať pokutu?
Off topic Môžete dostať pokutu?
Môžete dostať pokutu? Zdroj: shutterstock.com/BoJack/DimaBerlin
BitmarketsBitmarkets

Aj keď vysoké horúčavy na Slovensku naďalej pretrvávajú, už čoskoro sa to môže zmeniť – vystriedať ich môžu dažde a chlad. Môžete aj v takom prípade jazdiť na letných pneumatikách? O téme informoval portál Auto Trendy.

Čo sa týka áut, existujú tri typy pneumatík – letné, zimné a celoročné. Všetky majú svoje výhody aj nevýhody. Kto sa nechce počas roka zapodievať prezúvaním, ten zvolí celoročné modely. Tie sú však drahšie a majú nižšiu životnosť.

V porovnaní so zimnými pneumatikami majú horšiu priľnavosť. Okrem toho sú citeľne hlučnejšie. Mať dve sady pneumatík na dané ročné obdobia sa preto ukazuje ako lepšia či výhodnejšia voľba.

Letné a zimné pneumatiky sú totiž prispôsobené na obdobia, v ktorých sa majú používať. Treba ale počítať s ich prezúvaním a prípadným uskladnením. Práve prezúvanie niektorí vodiči ignorujú, čím ohrozujú cestnú premávku.

Čo hovorí zákon?

Vodič je povinný meniť sadu pneumatík podľa daného ročného obdobia. Ak je teda na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, vodič musí mať na vozidle zimné alebo celoročné pneumatiky.

Čo z toho vyplýva? Ak budú vodiči jazdiť na letných pneumatikách aj v zime, ale na ceste nebude sneh, ľad a ani námraza, pokutu od policajtov dostať nemôžu. Treba však na rovinu povedať, že aj v prípade studeného asfaltu je voľba zimných pneumatík lepšia, hlavne čo sa týka samotnej priľnavosti.

Letné pneumatiky nie sú všemocné

Letné pneumatiky nie sú všemocné. Zdroj: shutterstock.com/shine.graphics

Je to hlavne z toho dôvodu, že zimné pneumatiky sa vyrábajú zo špeciálnej gumy, ktorá zostáva mäkká aj vtedy, keď sú vonku nízke teploty. Letné pneumatiky sú presným opakom – čím nižšia vonkajšia teplota, tým je guma na nich tuhšia.

Jazdiť na letných pneumatikách v nepovolených podmienkach sa, samozrejme, nevypláca. Hrozí vám za to totiž už vyššie zmieňovaná pokuta. Tá sa môže vyšplhať až na sumu 60 eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Auto TrendyTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.