Bežné výrobky v kuchyni môžu vážne ohroziť vaše zdravie. Okamžite ich prestaňte používať

  • Ide o dva nebezpečné výrobky.
  • Doma ich majú mnohí Slováci.
  • Ohrozený je najmä trváviaci trakt.
Off topic Výrobky spôsobujú vážne ohrozenie zdravia
Výrobky spôsobujú vážne ohrozenie zdravia. Zdroj: shutterstock.com/Pixel-Shot
BitmarketsBitmarkets

Keď si kupujete pohár na kávu, pravdepodobne neočakávate, že by mohol predstavovať vážne riziko pre vaše zdravie.

Nedávne testy však ukázali, že niektoré výrobky, ktoré sa dostali na náš trh, môžu obsahovať škodlivé látky, ktoré sa môžu prenášať do vašich potravín a nápojov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Výrobok môže vážne ohroziť tráviaci trakt

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozornil na sklenený pohár COFFEE Glass Ware, ktorý nezodpovedá bezpečnostným normám. Tento pohár, vyrobený v Číne, podrobili testom v Národnom referenčnom laboratóriu.

Výsledky ukázali výrazne vyšší obsah kadmia, než povoľujú slovenské a európske predpisy.

Prečo je kadmium nebezpečné?

Kadmium je ťažký kov, ktorý môže pri dlhodobom vystavení negatívne ovplyvniť zdravie. Zákonom stanovený limit pre kadmium v predmetoch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami je 0,2 mg. Testovaný pohár však obsahoval viac ako 80 mg kadmia, čo predstavuje značné zdravotné riziko, ak ho používate pravidelne.

Tento kov sa môže postupne uvoľňovať do vašich nápojov, čo môže viesť k hromadeniu škodlivých látok v tele.

Ak ste si tento pohár už zakúpili, odporúčajú ho prestať používať a vrátiť späť do predajne. Regionálne úrady verejného zdravotníctva už podnikli kroky na jeho stiahnutie z trhu. Výrobok bol nahlásený aj do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF). To znamená, že príslušné orgány aktívne monitorujú situáciu a prijímajú opatrenia.

Škodlivé výrobky

Škodlivé výrobky. Zdroj: ÚVZ SR

Nebezpečné formičky na muffiny

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozornil aj na nebezpečnú silikónovú formu na muffiny v tvare srdca, ktorá nesplnila bezpečnostné normy. Tento výrobok pochádzajúci z Číny obsahuje nadmerné množstvo prchavých látok. Výrobok testovali v Národnom referenčnom laboratóriu pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

Výsledky ukázali prekročenie limitov povolených prchavých látok, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Prekročené limity prchavých látok

Silikónová forma prekročila maximálny povolený limit 0,5 % obsahu prchavých látok. Testovaná forma dosiahla hodnoty až 0,894 % v prípade modrej formy, 0,923 % pre ružovú a 0,860 % pre sivú verziu. Tieto látky sa môžu uvoľňovať pri pečení a prejsť do potravín, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie spotrebiteľov.

Čo sú prchavé látky a ako vás môžu ovplyvniť?

Prchavé látky predstavujú chemikálie, ktoré sa môžu pri zvýšených teplotách uvoľňovať z materiálu do ovzdušia alebo priamo do potravín. Pri dlhodobom vystavení môžu tieto látky spôsobiť zdravotné problémy.

Medzi hlavné riziká patrí podráždenie dýchacích ciest, alergická reakcia alebo dlhodobé problémy s pečeňou či obličkami.

 

Spotrebiteľom, ktorí si silikónovú formu zakúpili, ÚVZ SR odporúča, aby ju prestali používať a vrátili ju do predajne, kde ju zakúpili. Výrobok bol pre vážne nedostatky kvality nahlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF), aby sa zamedzilo jeho ďalšiemu predaju.

Pri nákupe výrobkov, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami, vždy zvážte ich kvalitu a pôvod. Dôležité je, aby spĺňali bezpečnostné normy, ktoré chránia vaše zdravie.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: ÚVZ SRTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.