Penzisti, pozor: Tento rok nastala pri 13. dôchodku dôležitá zmena

  • Určenie sumy 13. dôchodku bude v roku 2024 iné ako vlani.
  • Sociálna poisťovňa upozorňuje penzistov na zmeny.
Novinky Určenie trinásteho dôchodku má nové pravidlá
Určenie trinásteho dôchodku má nové pravidlá. Zdroj: shutterstock.com/Studio Romantic
BitmarketsBitmarkets

Pre určenie trinásteho dôchodku v tomto roku netreba oznamovať sumu dôchodku z cudziny. Sociálna poisťovňa zdôrazňuje, že nárok na trinásty dôchodok v roku 2024 vzniká bez ohľadu na sumu iných plnení, napríklad dôchodok z cudziny.

Na tohtoročný výpočet trinásteho dôchodku nemusia seniori oznamovať Sociálnej poisťovni ich dôchodky vyplácané z cudziny. Ak však bol poberateľovi priznaný dôchodok z cudziny spätne do 30. novembra 2023, je potrebné, aby Sociálnej poisťovni sumu dôchodku z cudziny oznámil pre potreby vyplatenia trinásteho dôchodku ešte za rok 2023.

Trinásty dôchodok závisí od typu poberaného dôchodku

Tento rok sa trinásty dôchodok vypočíta už podľa toho, aký druh dôchodku poistenci poberajú. Na základe toho im prináleží priemerná výška konkrétnej sumy dôchodku v jednotlivých kategóriách.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Sumy 13. dôchodku

Keby sme sa rozprávali o tých maximálnych sumách, hovoríme o 606,30 eur, a je to výška priemerného starobného dôchodku v roku 2023, na ktorú budú mať nárok v tomto roku poberatelia riadnych starobných dôchodkov, ale aj predčasných starobných dôchodkov,” uviedol v rozhovore pre Tlačovú agentúru SITA hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Naopak minimálna garantovaná suma trinásteho dôchodku sa bude podľa jeho slov týkať invalidného dôchodku, takzvaného polovičného invalidného dôchodku a vdoveckého a sirotského dôchodku, tá bude na úrovni 300 eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: