Bitcoin stráca svoje čaro, varuje známy kritik Peter Schiff

  • Peter Schiff je známy kritik kryptomien a podporovateľ zlata.
  • Znovu si nenechal ujsť príležitosť vyjadriť svoj názor.
  • Bitcoin je podľa neho odpísaný.
Novinky Bitcoin opäť čelí kritike Petra Schiffa
Bitcoin opäť čelí kritike Petra Schiffa. Zdroj: shutterstock.com/egaranugrah/ Reprofoto: X/Peter Schiff
BitmarketsBitmarkets

Bitcoin, kedysi považovaný za revolučnú kryptomenu, dnes čelí čoraz väčšej kritike, najmä zo strany ekonómov a finančných expertov.

Jedným z najznámejších a najhlasnejších kritikov je Peter Schiff, dlhoročný odporca kryptomien a zástanca investovania do zlata. Nedávno sa na sociálnej sieti X (bývalom Twitteri) znovu ozval, aby upozornil na klesajúci výkon Bitcoinu, ktorý vraj začína strácať svoje čaro.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin opäť čelí kritike

Možno ste si všimli, že na začiatku roka sa Bitcoin tešil krátkodobému rastu, ktorý ale nebol trvácny.

Čo na to Schiff?

Schiff upozorňuje na fakt, že väčšina tohtoročných ziskov najväčšej kryptomeny bola dosiahnutá už počas prvých dvoch mesiacov. Odvtedy však Bitcoin výrazne poklesol a jeho hodnota je aktuálne nižšia o viac než 8 % oproti februáru.

Zatiaľ čo Bitcoin zápasí so stratami, zlato, Schiffova obľúbená investícia, vzrástlo o 23 % v rovnakom časovom období.

Mnohých klesajúci výkon Bitcoinu prekvapil, najmä po jeho rýchlom zotavení sa z pádu, ktorý zažil začiatkom augusta. Napriek tomu hodnota Bitcoinu stále klesala o 8,74 % za mesiac, čo predstavuje významnú ranu pre jeho podporovateľov, píše U.Today.

Tento pokles prichádza v období, keď Bitcoin historicky čelí ťažkostiam – práve september je pre túto kryptomenu zvyčajne najmenej úspešným mesiacom. V minulosti, v rokoch 2019 a 2014, zažil Bitcoin v septembri výrazné straty, keď klesol o 13,91 % a 19,31 %.

Tentokrát to má byť inak

Mnohí odborníci sa však nazdávajú, že tento september by mohol byť iný, pretože americká centrálna banka (Fed) plánuje znížiť úrokové sadzby. To by mohlo do istej miery pomôcť oživiť dopyt po Bitcoine, no stále to zostáva nejasné. Kým niektorí veria, že by to mohlo byť pozitívnym impulzom pre trh, iní sú skeptickí.

ETF zaznamenali odliv

Aj Bitcoinové ETF (burzovo obchodované fondy) zaznamenali v posledných týždňoch značný odliv kapitálu. Tieto fondy boli zodpovedné za výrazný nárast záujmu o Bitcoin v prvej polovici roka, no nedávno zaznamenali nepriaznivé čísla.

Minulý týždeň došlo k odlivu až 277 miliónov dolárov z týchto produktov, čo signalizuje klesajúci záujem investorov. Dokonca aj BlackRock, gigant vo svete investícií, ktorý spustil rekordný fond IBIT, zaznamenal druhý najhorší deň odlivu kapitálu vo svojej histórii.

Čo teda prinesie budúcnosť pre Bitcoin? Zatiaľ čo niektorí veria v jeho potenciál, iní, ako napríklad Peter Schiff, sú presvedčení, že jeho čas sa pomaly, ale isto končí.

Naopak Arthur Hayes, bývalý šéf burzy BitMEX, verí, že centrálne banky svojím rozhodnutím znížiť sadzby môžu nevedome napomôcť k vzostupu kryptomien.

Ako to funguje?

Keď úroky klesnú, klasické investície, ako sú dlhopisy či tradičné akcie, strácajú svoju atraktivitu. Vtedy investori hľadajú nové príležitosti na trhu, aby si zabezpečili vyšší zisk. A tu prichádza do hry Bitcoin, ktorý má potenciál stať sa alternatívnym zdrojom výnosu.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: U.TodayTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.