Ak máte takýto mobil, zbystrite pozornosť. Jeden zlý klik vám vybieli účet

  • NGate sa zameriava na mobilné telefóny s operačným systémom Android.
  • Odborník ľuďom radí, ako sa nestať obeťou takejto nepríjemnosti.
Novinky Ak máte takýto mobil, zbystrite pozornosť
Ak máte takýto mobil, zbystrite pozornosť. Zdroj: Shutterstock.com/THICHA SATAPITANON, tete_escape
BitmarketsBitmarkets

Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí majú mobilný telefón s týmto operačným systémom, mali by ste si dávať pozor. V súčasnosti sa totiž šíri vírus, ktorý sa postará o to, aby ste skončili s vybieleným účtom.

Na tento vírus upozornil český portál TN.cz s tým, že odborníci potvrdili, že tento vírus je NGate.

Ako to funguje?

NGate sa zameriava na mobilné telefóny s operačným systémom Android. Podľa portálu BleepingComputer kradne dáta z NFC čipu, ktorý sa využíva v prípade, že platíte mobilom. Dáta, ktoré vírus získa, ihneď pošle hackerom. Na základe týchto dát si hackeri dokážu vytvoriť kópiu platobnej karty. Peniaze z vášho učtu si môžu buď vybrať, alebo využiť na online platby.

Čo je horšie, tento vírus potvrdili aj v Česku. Jeho obeťami sa stali klienti troch známych bánk. Hrozbu odhalil výskumník spoločnosti ESET Lukáš Štefanko, ktorý uviedol, že novú techniku prenosu NFC nezaznamenali v žiadnom predtým objavenom škodlivom softvéri pre Android.

Technika je založená na nástroji NFCGate, ktorý navrhli študenti Technickej univerzity v nemeckom Darmstadte na zachytávanie, analýzu alebo zmenu prevádzky NFC. Preto sme túto novú rodinu malvéru pomenovali NGate.

Dostať sa k tomuto škodlivému malvéru nebolo vôbec náročné. Stačilo, že obete klikli na odkaz, ktorý vyzeral buď ako obchod Google Play, alebo oficiálna stránka banky. Mnohí klienti na tieto odkazy klikli v domnienke, že komunikujú s bankou. Po tom, čo na odkaz klikli, sa im do mobilu stiahol škodlivý softvér.

Spoločnosť ESET poukazuje tiež na to, že NGate svoje obete vyzýva, aby uviedli citlivé informácie. Ide napríklad o bankové ID klienta, PIN k bankomatovej karte alebo dátum narodenia. Obete však musia mať na svojich mobiloch zapnutú funkciu NFC.

Posledným krokom, ktorý musia obete urobiť, je priloženie platobnej karty k zadnej strane smartfónu. Škodlivá aplikácia tak môže kartu rozpoznať.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TN.czTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.