Veľká banka varuje. Jej klienti môžu ľahko prísť o peniaze na účte

  • Podvody v digitálnom svete naberajú masívne rozmery.
  • Slovenská banka upozorňuje klientov, na čo si musia dať obrovský pozor.
Novinky Slovenská banka varuje klientov
Slovenská banka varuje klientov. Zdroj: shutterstock.com/Me dia/Viachaslau Krasnou
BitmarketsBitmarkets

Podvodníci útočia na Slovákov rôznymi spôsobmi. Často sa vydávajú za falošných policajtov, operátorov alebo banky. Jedna zo slovenských bánk varuje svojich klientov, že sa môžu stať obeťami nebezpečného podvodu. Na tému upozornil portál Techbyte.

Slovenská banka upozorňuje klientov:

Apelujeme na Vašu obozretnosť, pretože v posledných dňoch sa podvodníci snažia dostať k Vašim citlivým údajom a peniazom niekoľkými rôznymi spôsobmi. Zaregistrovali sme vlnu podvodných SMS správ, e-mailov, ale aj telefónnych hovorov, ktoré sa vydávajú za Fio banku a Políciu.

Na podvodníkov upozornil aj Eset

Ako sme vás pred pár dňami informovali, spoločnosť Eset potvrdila, že kybernetický zločinci dosahujú najväčšie príjmy najmä vďaka podvodom, pri ktorých sa útočník vydáva za niekoho iného. Ide o takzvanú impersonifikáciu.

Spoločnosť Eset vysvetlila:

Náš svet sa stáva čoraz neosobnejším, pretože sa čoraz viac orientuje na digitálne technológie. Keďže nevidíme osobu alebo spoločnosť na druhej strane e-mailu, správy na sociálnej sieti či SMS, pre podvodníkov je jednoduchšie predstierať, že sú niekým iným. Podvodník vás kontaktuje a predstiera, že je dôveryhodný subjekt. Následne žiada od vás peniaze alebo informácie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Fio banka varuje pred rôznymi útokmi

Fio banka upozorňuje klientov na tri typy útokov, ktoré ich môžu pripraviť o peniaze. Najrozšírenejšia forma je phishing. Slováci dostávajú emaily s urgentnými výzvami.

Často podvodníci v mene banky strašia, že na vašom bankovom účte došlo k podozrivej aktivite, a preto máte čo najskôr prostredníctvom priloženého odkazu kontaktovať banku.

Email pôsobí dôveryhodne, vyzerá, akoby ho skutočne odoslala slovenská banka. No keď kliknete na priložený odkaz, dostanete sa na falošnú stránku banky, ktorá bude navlas rovnaká ako web ozajstnej banky. Keď sa na tejto falošnej stránke prihlásite so svojimi údajmi, v podstate ich odovzdáte útočníkovi, a jemu už nič nebráni v tom, aby vás pripravil o peniaze.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Fio bankaTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.