Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Priplatia si Slováci za svoj obľúbený nápoj? Nový zákon môže s jeho cenou zamávať

  • Podľa odborníkov táto nová legislatíva negatívne ovplyvní ceny na európskom trhu.
  • Európska únia v súčasnosti odoberá až 90 percent kávy z Ugandy.
Novinky Budeme na Slovensku za kávu platiť viac?
Budeme na Slovensku za kávu platiť viac? Zdroj: Shutterstock.com/Narong Khueankaew, Drazen Zigic
BitmarketsBitmarkets

Európska únia sa rozhodla zaviesť nové legislatívne opatrenia, ktoré môžu výrazne ovplyvniť obchodovanie s kávou. Toto nariadenie zamerané na ochranu lesov a boj proti odlesňovaniu spojenému s pestovaním plodín, vrátane kávy, nadobudne účinnosť začiatkom budúceho roka. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Podľa nových opatrení musia zahraniční dodávatelia dokázať, že neprispievajú k ničeniu lesnej pôdy, a sú v súlade so zákonmi danej krajiny. Toto nariadenie sa však netýka iba kávy, ale napríklad aj kakaa alebo palmového oleja. Cieľ týchto opatrení je jednoduchý – bojovať proti klimatickej zmene a chrániť lesy.

Topiaci sa slamky chytá

Podľa portálu Bloomberg sa v súčasnosti mnoho podnikov snaží zvýšiť dodávky kávy a iných surovín do Európskej únie ešte predtým, ako vstúpia do platnosti nové nariadenia. Výstižným príkladom je Brazília, ktorá za prvých sedem mesiacov tohto roka zvýšila vývoz kávy do EÚ o 65 percent.

Pre dodávateľov je rýchle dodanie zásob zásadné. Nové nariadenia budú totiž vyžadovať viac dokumentácie a certifikátov. V dôsledku toho môžu vzniknúť oneskorenia v dodávkach.

Podľa odborníkov táto nová legislatíva negatívne ovplyvní ceny na európskom trhu. Nielen výrobcovia, ale aj odborníci budú musieť investovať nemalé finančné čiastky do systémov, ktoré budú sledovať pôdu. Pôjde o systémy, ktoré tiež zabezpečia, aby kávové zrná mali povôd v oblastiach, kde je odlesňovanie regulované.

Problémy sa však týkajú aj menších výrobcov. Bude pre nich komplikované dodržiavať nové požiadavky, čo sa dotkne ich prístupu na trh.

Európska únia v súčasnosti odoberá až 90 percent kávy z Ugandy. To však nebude trvať večne. Nové predpisy totiž budú pre kajinu problémom, čo potvrdzuje aj obchodný maklér zo spoločnosti Wakanda Coffee Brokerage Joab Kankiri.

„Mnohí vývozcovia už dlhodobo neimplementovali žiadne zmeny týkajúce sa udržateľnosti. Krajina je skutočne pozadu,” uviedol pre Bloomberg. Dodal, že z tejto situácie môže najviac profitovať Čína.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ceny kávy sa zvyšujú

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: tvnoviny.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.