Analytici mierne zhoršili výhľad rastu slovenskej ekonomiky na 2,3 %

  • Predikcie zverejnené NBS predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku.
  • Rovnaké spomalenie ako pred mesiacom predpovedajú aj v prípade rastu nominálnych miezd.
Ekonomika Analytici mierne zhoršili výhľad rastu slovenskej ekonomiky
Analytici mierne zhoršili výhľad rastu slovenskej ekonomiky. Zdroj: Shutterstock.com/Keshi Studio
BitmarketsBitmarkets

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,3 % z minuloročných 1,6 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS).

Mierne tak zhoršili svoj predchádzajúci odhad, v júli očakávali hospodársky rast na úrovni 2,4 %.

Zvýšený výhľad inflácie

Analytici v auguste naopak mierne zvýšili výhľad inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) prognózujú na úrovni 3 %, v júli očakávali 2,9 %. Pôjde pritom o výrazný pokles z minuloročných 11 %. Jadrovú infláciu očakávajú už druhý mesiac na rovnakej úrovni 2,7 %. Vlani predstavovala 9,5 %.

 

Mieru nezamestnanosti na konci tohto roka predpokladajú analytici už niekoľko mesiacov rovnakú, a to na úrovni 5,6 %. Klesnúť by tak mala z vlaňajších 5,9 %. Rovnaké spomalenie ako pred mesiacom predpovedajú aj v prípade rastu nominálnych miezd, a to na 7,9 % z minuloročných 9,4 %. Zamestnanosť sa tento rok podľa nich oproti vlaňajšku zvýši o 0,1 %.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Predikcie zverejnené NBS predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: