Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

10 faktov o káve, o ktorých ste ešte nepočuli. Ľudia sa pre ňu už aj rozvádzali

  • Káva je najobľúbenejším nápojom na svete.
  • Niektoré veci o nej však netušíme.
  • Pri viacerych vám zdvihne kútiky úst.
Off topic Tieto veci ste o káve ešte nepočuli
Tieto veci ste o káve ešte nepočuli. Zdroj: shutterstock.com/DavideAngelini
BitmarketsBitmarkets

Káva je viac než len ranný nápoj. Je to neoddeliteľná súčasť našich životov, spojená s mnohými rituálmi a spomienkami. Pre niektorých je to prostriedok na prebudenie, pre iných okamih relaxácie.

Napriek tomu, že ju pijeme denne, káva skrýva množstvo tajomstiev a zaujímavostí, o ktorých len málokto vie. V tomto článku sme sa rozhodli zozbierať 10 najzaujímavejších faktov o káve, ktoré pozná len málokto.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Pre výber toho „naj” sme sa inšpirovali článkami portálov Hashtag, Nescafe a Gourmet káva.

Prvá webkamera na svete vznikla kvôli káve

V roku 1991 vedci na Univerzite v Cambridge vynašli prvú webkameru s jediným účelom – sledovať stav kávy v kanvici.

Pýtate sa prečo?

Pracovníkov počítačového laboratória totiž neustále rozčuľovalo, že po dlhej prechádzke ku kávovaru našli kanvicu prázdnu. Aby sa tomuto sklamaniu vyhli, rozhodli sa nainštalovať kameru, ktorá snímala kanvicu a vysielala obraz priamo do ich počítačov.

V Turecku sa pre nedostatok kávy rozvádzali

V 16. storočí bola káva v Turecku takým dôležitým aspektom kultúry, že manželky mali právo rozviesť sa so svojím manželom, ak im neposkytoval dostatok kávy. Tento bizarný zákon podčiarkuje, aký význam mala káva v každodennom živote ľudí v tejto dobe.

Káva nebola len nápojom, ale aj symbolom pohostinnosti, spoločenského statusu a rodinného šťastia. V Turecku sa pitie kávy stalo rituálom, ktorý bol pevne zakorenený v kultúrnych a rodinných tradíciách.

Auto poháňané kávou

V roku 2011 britskí inžinieri vytvorili auto, ktoré jazdilo na kávové zrná. Toto vozidlo, nazvané Coffee Car, dokázalo vytvoriť nový rekord ako najrýchlejšie auto poháňané ekologickým palivom.

Tento projekt ukázal, že káva môže byť nielen energetickým nápojom pre ľudí, ale aj potenciálnym zdrojom energie pre dopravné prostriedky.

Káva pomohla Brazílii ísť na olympiádu

V roku 1932 sa Brazília ocitla v ťažkej finančnej situácii a nemala prostriedky na to, aby poslala svojich športovcov na olympijské hry do Los Angeles. Vláda však prišla s inovatívnym riešením – financovať cestu predajom kávy.

Tony kávy

Brazílska vláda naložila loď s 50 000 vrecami kávy a počas plavby do Kalifornie plánovala tento cenný tovar predať, aby získala potrebné finančné prostriedky.

Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.