Kauza Telegram: Zatknutie Durova môže mať globálne následky

  • Telegram poznáme ako bežnú sociálnu sieť.
  • Zameriava sa na bezpečnosť používateľov.
  • Jej zakladateľa zadržali a nevieme, aký dopad to bude mať.
Novinky Kauza Telegram má svoje pokračovanie
Kauza Telegram má svoje pokračovanie. Zdroj: shutterstock.com/Muhammad Alimaki
BitmarketsBitmarkets

Telegram všetci poznáme ako sociálnu sieť. V posledných týždňoch sa však svet ocitol v obkľúčení otázok týkajúcich sa slobody prejavu, keďže prominentní technologickí lídri ako Elon Musk, zakladateľ Tesly a SpaceX, Vitalik Buterin, tvorca Etherea, a Robert F. Kennedy Jr., známy americký politik a právnik, upozornili na rastúce riziká ohrozenia slobody prejavu.

Ich reakcia nasledovala po zatknutí Pavla Durova, ruského podnikateľa a zakladateľa populárnej aplikácie Telegram, ktorá sa stala synonymom pre bezpečnú komunikáciu a slobodu slova.

Reakcie prominentných osobností

Zatknutie Pavla Durova, ktorý sa už roky snaží obhajovať slobodu prejavu cez svoju aplikáciu, vyvolalo širokú odozvu po celom svete. Elon Musk je známy svojou otvorenosťou v otázkach technologických a sociálnych inovácií,  na ktorých stojí moderná spoločnosť. Upozornil práve na túto oblasť. 

Sociálna sieť Telegram

Telegram je populárna komunikačná aplikácia, ktorá umožňuje posielať správy, súbory, fotografie, videá a hlasové správy. Bola spustená v roku 2013 bratmi Pavlom a Nikolajom Durovovcami, ktorí sú tiež zakladateľmi ruskej sociálnej siete VKontakte. Telegram sa odlišuje od iných aplikácií svojím dôrazom na bezpečnosť a súkromie používateľov. Telegram je dostupný na rôznych platformách vrátane Androidu, iOS a počítačov, čo umožňuje synchronizáciu správ medzi zariadeniami.

Vitalik Buterin, ktorý je uznávaný za svoj prínos k decentralizovaným technológiám a kryptomenám, varoval, že podobné zásahy môžu spôsobiť zmeny a následne budú mať ďalekosiahle dôsledky nielen na technologickú sféru, ale aj na základné ľudské práva. Buterin zdôraznil, že sloboda prejavu je neoddeliteľnou súčasťou rozvoja a inovácie. V prípade, že ju budeme potlačovať, riskujeme stagnáciu a zánik kreativity.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Telegram na globálnej úrovni

Robert F. Kennedy Jr. doplnil názory Muska a Buterina o politický pohľad, keď varoval, že represívne kroky, ako je zatknutie Durova, sú prejavom rastúcej autokracie a ústupu od demokratických princípov. Podľa Kennedyho by sa mali vlády na celom svete viac sústrediť na ochranu a podporu slobody prejavu, pretože jej oslabenie môže viesť k destabilizácii spoločnosti a nárastu nedôvery voči vládnym inštitúciám.

Zatknutie Pavla Durova a reakcie týchto troch významných osobností poukazujú na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje narastajúca kontrola nad slobodou prejavu. V kontexte rýchlo sa meniacich technológií a globálnej prepojenosti je potrebné, aby sa téma ochrany základných ľudských práv stala prioritou. A to nielen pre technologických lídrov, ale aj pre politikov a širokú verejnosť.

Musíme dodať aj informáciu, že táto udalosť má aj politické pozadie. Odborníci predpokladajú, že prostredníctvom Telegramu komunikuje do určitej úrovne aj ruská armáda. Informácie, ku ktorým sa teda môžu vyšetrovatelia dostať, môže mať dopady aj v tejto oblasti. Telegram sa tak môže stať zároveň aj nástrojom na ovplyvnenie iných oblastí. Francúzsky prezident už stihol ubezpečiť verejnosť, že tento krok nie je motivovaný politicky.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CryptopotatoTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.