Slováci, pozor: Za svoju neresť si čoskoro priplatíte, cena by mohla stúpnuť o 100 %

  • Na Slovensku pôjde v porovnaní s vyššie spomínanými krajinami o skutočne astronomickú čiastku.
  • Schválená novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov by mala v budúcom roku zvýšiť štátny rozpočet o 15 miliónov eur.
Ekonomika Za svoju neresť si čoskoro priplatíte
Za svoju neresť si čoskoro priplatíte. Zdroj: Shutterstock.com/Around the World Photos, Pixel-Shot
BitmarketsBitmarkets

V roku 2025 ministerstvo financií plánuje pristúpiť k novým spotrebným daniam. Tie sa budú týkať klasických tabakových výrobkov, no tiež alternatív k tradičným cigaretám. Ide napríklad o nikotínové vrecúška.

Ide o plán, ktorý by mal podľa rezortu financií prispieť k zvyšovaniu príjmov do štátneho rozpočtu. Ako uvádza portál TREND, tento krok však so sebou môže priniesť aj nežiaduce následky. Tie by mohli negatívne ovplyvniť trh s takýmito výrobkami, no tiež spôsobiť negatívne ekonomické dôsledky.

Výrazný nárast cien

Zmeny v zdaňovaní Slováci najviac pocítia v prípade nikotínových vrecúšok. Ich cena by totiž počas najbližších troch rokov mohla stúpnuť až o 100 percent.

V Rakúsku a v Poľsku sa tieto produkty v súčasnosti nezdaňujú. Susedné Maďarsko však uplatňuje daň 58 eur na kilogram takýchto výrobkov. Čo sa týka Českej republiky, od roku 2025 pôjde o sadzbu 32 eur za kilogram. Tu to však nekončí, pretože Česko plánuje do roka 2027 dosiahnuť až 68 eur za kilogram.

Na Slovensku pôjde v porovnaní s vyššie spomínanými krajinami o skutočne astronomickú čiastku. V návrhu totiž stojí zdanenie takýchto výrobkov na úrovni 100 €/kg od budúceho roka. Od roku 2027 by však mali ísť až o 200 eur na kilogram. Toto číslo predstavuje najvyššiu úroveň zdanenia v celej strednej Európe.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ako to ovplyvní trh?

Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TRENDTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.