KOZ nepodpíše kolektívne zmluvy vyššieho stupňa. Zamestnanci tak stratia benefity

  • V prípade zamestnávateľov, u ktorých pôsobia odborové organizácie, zamestnanci o benefity neprídu.
  • Kolektívne zmluvy zaniknú ku koncu tohto mesiaca.
Ekonomika KOZ nepodpíše kolektívne zmluvy vyššieho stupňa
KOZ nepodpíše kolektívne zmluvy vyššieho stupňa. Zdroj: Shutterstock.com/Studio Romantic
BitmarketsBitmarkets

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR nepodpíše dodatky kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu z dôvodu, že predstavitelia štátu naďalej odmietajú valorizovať platy v týchto sférach.

Kolektívne zmluvy tak zaniknú ku koncu tohto mesiaca, čím skupina zamestnancov stratí benefity, ktoré obsahujú. Informovala o tom vo štvrtok KOZ.

O aké výhody prídu?

Súčasťou kolektívnych zmlúv sú výhody ako skrátenie pracovného času, výmera dovolenky o týždeň viac oproti zákonu, odchodné a odstupné zvýšené o jeden funkčný plat nad rozsah zákona, výška príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie a prídel do sociálneho fondu.

U toho zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a nemajú podpísanú platnú kolektívnu zmluvu, tým pádom zamestnanci o vymenované benefity, vyplývajúce z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, prichádzajú,” upozornila konfederácia.

V prípade zamestnávateľov, u ktorých pôsobia odborové organizácie, zamestnanci o benefity neprídu. KOZ by mala naďalej pokračovať vo vyjednávaní o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre pracovníkov pri výkone práce vo verejnom záujme a kolektívnej zmluve vyššieho stupňa v štátnej službe na nasledujúci rok.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

V rámci tohto dialógu by mala konfederácia naďalej presadzovať takú valorizáciu platov, ktorá zabezpečí spravodlivé odmeňovanie.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že odmeňovanie nastavuje zamestnávateľ a odbory do neho môžu vstupovať len prostredníctvom kolektívneho vyjednávania, ktoré okrem argumentov vyžaduje aj vzájomný rešpekt zmluvných strán, preto je viac ako inokedy nevyhnutná podpora a angažovanosť samotných zamestnancov, ktorých sa odmeňovanie dotýka,” uzavreli predstavitelia konfederácie.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: