13. dôchodky podľa novej legislatívy. Takto to bude v decembri prebiehať

  • Dôchodcovia nemusia podávať žiadne žiadosti.
  • Dávka sa už nebude vypočítavať na základe výšky poberaného dôchodku.
Ekonomika 13. dôchodky podľa novej legislatívy
13. dôchodky podľa novej legislatívy. Zdroj: Shutterstock.com/oneinchpunch
BitmarketsBitmarkets

V decembri čaká Slovákov vyplácanie 13. dôchodkov už podľa novej legislatívy, ktorú tento rok schválila vláda. Hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr v rozhovore Tlačovej agentúry SITA vysvetlil celý priebeh vyplácania 13. dôchodku.

Ten sa už nebude vypočítavať na základe výšky poberaného dôchodku, ale podľa priemernej výšky konkrétnej sumy dôchodku v jednotlivých kategóriách.

Rôzne výšky

Podľa nových pravidiel bude výška 13. dôchodku závisieť od druhu dôchodku. „Výška 13. dôchodku pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov bude 606,30 eura, čo je výška priemerného starobného dôchodku v roku 2023,” vysvetlil Martin Kontúr.

Na opačnom konci spektra budú poberatelia invalidných dôchodkov, vdoveckých a sirotských, kde minimálna garantovaná suma 13. dôchodku bude 300 eur. Navýšená suma pre poberateľov invalidných dôchodkov je takmer 500 eur, konkrétne 493,80 eura pre invalidný dôchodok nad 70 %, a vdovský dôchodok bude 339 eur. Vyplácanie sa týka približne 1,44 milióna poberateľov.

Sociálna poisťovňa k 30. júnu tohto roka vyplácala 1,8 milióna rozličných dôchodkov. Pre poberateľov s viacerými dôchodkami sa 13. dôchodok vypočítava na základe výhodnejšieho dôchodku,” uviedol Martin Kontúr.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Dôchodcovia nemusia podávať žiadne žiadosti. „O 13. dôchodok netreba žiadať. Poberatelia ho dostanú automaticky, v ten deň, keď dostávajú svoj riadny dôchodok,” zdôraznil Kontúr.

Nárok na 13. dôchodok majú poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, vdovského, vdoveckého, invalidného a sirotského dôchodku.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: