Koniec lacnej pracovnej sily, ľudia si zaslúžia viac, prehlásil Erik Tomáš

  • Slovensko je vnímané ako krajina lacnej pracovnej sily.
  • Erik Tomáš tomu chce dať stopku.
  • Hlási preto zmenu.
Ekonomika Erik Tomáš hlási koniec lacnej pracovnej sily
Erik Tomáš hlási koniec lacnej pracovnej sily. Zdroj: Reprofoto/FB/Erik Tomáš
BitmarketsBitmarkets

Na Slovensku je čas skoncovať s érou lacnej pracovnej sily a začať si vážiť ľudí, ktorí si zaslúžia vyššie mzdy. Po stredajšom zasadnutí vlády to zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Podľa neho je jedným z hlavných nástrojov vlády zvyšovanie minimálnej mzdy, ktorá by mala dosiahnuť aspoň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy, píše TASR.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Koniec lacnej pracovnej sily

Občania Slovenskej republiky majú právo na vyššie mzdy. Prudký tlak na zvyšovanie minimálnej mzdy zároveň vytvára tlak aj na celkové mzdy v ekonomike. Preto opakujem, že Slovensko už nemôže byť známe len ako krajina lacnej pracovnej sily. Naši občania si zaslúžia zarábať viac, a hlavným nástrojom vlády na podporu rastu miezd je práve zvyšovanie minimálnej mzdy,” vysvetlil Tomáš.

Snaha o dohodu

Po tom, čo v stredu vláda schválila návrh novely zákona o minimálnej mzde, Tomáš dodal, že sa bude usilovať o získanie podpory nielen od zástupcov zamestnancov, ale aj zamestnávateľov.

Tí na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR predstavili dve podmienky. Prvou bolo postupné zvyšovanie minimálnej mzdy v rámci tzv. automatu. Druhou podmienkou boli príplatky za prácu v neštandardných časoch.

S týmito požiadavkami však nesúhlasili odborári.

Balíček sociálnych opatrení

Vláda na stredajšom rokovaní schválila aj ďalší balík sociálnych opatrení, ktoré sa týkajú starostlivosti o zdravotne znevýhodnené deti. Minister vysvetlil, že rodičia dostanú o 100 eur viac na opateru zdravotne znevýhodnených detí, a zmení sa aj systém odľahčovacej služby, ktorá na Slovensku doteraz prakticky neexistovala.

Veľká zmena

Tomáš upresnil, že doteraz mali rodičia možnosť využiť 30 dní ročne v rámci odľahčovacej služby. Po novom si budú môcť rodičia vyčerpať až 360 dní, pričom ak umiestnia dieťa do pobytového zariadenia, bude sa im rátať celý jeden deň.

Mestá, obce ani rodičia nemusia mať obavy o náklady na túto odľahčovaciu službu, keďže hlavným problémom bol doteraz nedostatok financií. Od 1. septembra do 31. decembra tohto roka bude službu financovať štát prostredníctvom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Od 1. januára budúceho roka budeme financovanie zabezpečovať z európskych zdrojov, pretože sme na to pripravili projekt, ktorý čoskoro predstavíme,” uzavrel.

Na návrh vlády už reagovali aj niektorí zástupcovia zamestnancov. Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb upozornil, že ak sa platové tabuľky nezvýšia v súlade s valorizáciou minimálnej mzdy, zamestnanci by sa mohli dostať pod úroveň týchto tabuliek. To by znamenalo, že zamestnávatelia by museli rozdiel doplácať.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: