Dôležitý príspevok sa zvýši až o 100 %. Ľudia však dostanú aj ďalšiu pomoc

  • V uplynulom roku tieto služby využilo iba menej ako 200 ľudí.
  • Namiesto aktuálnych 100 eur pôjde o 200 eur.
Ekonomika Dôležitý príspevok sa zvýši až o 100 %
Dôležitý príspevok sa zvýši až o 100 %. Zdroj: Shutterstock.com/SvitlanaRo, PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by malo dôjsť k určitým zmenám v zákone o sociálnych službách.

Podľa portálu STVR bude jednou zo zmien zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí. Namiesto aktuálnych 100 eur pôjde o 200 eur.

Možnosť, o ktorej mnohí nevedia

Okrem toho však rezort avizuje aj zmenu systému poskytovania odľahčovacej služby, o ktorej mnohí rodičia ani len netušia. Na využívanie tejto služby majú nárok osoby, ktoré opatrujú ťažko zdravotne postihnutú osobu v čase, keď ju práve z rôznych dôvodov ošetrovať nemôžu.

Minister práce Erik Tomáš uvádza, že v súčasnosti môžu rodičia, ktorí majú zdravotne znevýhodnené deti, odľahčovaciu službu využiť počas 30 dní v roku.

Zuzana Stavrovská, komisárska pre osoby so zdravotným postihnutím, poukazuje zas na to, že rodičia starajúci sa o takéto deti doposiaľ nemali možnosť využívať odľahčovaciu službu. Dôvodom boli nevyhovujúce podmienky.

Problémom pre rodičov bolo napríklad to, že pokiaľ potrebovali odľahčovaciu službu počas dňa iba na niekoľko hodín, rátalo sa to ako celý deň. 30 dní ročne je teda veľmi málo, a to najmä v prípade, ak systém funguje tak, ako momentálne funguje.

Tomáš však ozrejmuje, že po novom nepôjde o 30 dní, ale o 360 hodín. Rodičia si teda budú môcť čerpať časový fond v hodinách. Tieto zmeny víta aj Stavrovská. Podľa jej slov tak budú služby využívať viacerí rodičia. Dôvodom je aj to, že služba bude hradená štátom. V uplynulom roku tieto služby využilo iba menej ako 200 ľudí.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kto má nárok na príspevok na opatrovanie?

Peňažný príspevok je určený na zabezpečenie pomoci osobe s ŤZP pri:
– úkonoch sebaobsluhy,
– starostlivosti o domácnosť,
– realizácii sociálnych a vzdelávacích aktivít.

Tento príspevok sa poskytuje za stanovených podmienok osobe, ktorá osobne opatruje osobu s ŤZP odkázanú na opatrovanie.

Oprávnenou osobou sa rozumie napríklad manžel, manželka, rodič, náhradný rodič, súdom ustanovený opatrovník, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta (aj ovdovená žena po synovi svokry alebo svokra), zať (aj ovdovený muž po dcére svokry alebo svokra), svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec fyzickej osoby s ŤZP alebo osoba, ktorá žije s fyzickou osobou s ŤZP.

Opatrovanie môže osoba vykonávať v prípade, že má viac ako 18 rokov, je fyzicky a psychicky schopná vykonávať opatrovanie, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a osoba s ŤZP jej udelila písomný súhlas s opatrovaním.

Na peňažný príspevok má nárok len jedna oprávnená osoba. Poskytuje sa tiež v prípade, že osoba, ktorá opatruje osobu s ŤZP, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako 2,5-násobok sumy životného minima. Vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ŤZP.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poukazuje aj na to, že príspevok sa vypláca, ak si osoba, ktorá opatruje osobu s ŤZP, zvyšuje kvalifikáciu externou formou štúdia alebo dennou formou štúdia kombinovanou s externou formou a v čase svojej neprítomnosti z dôvodu zvyšovania kvalifikácie zabezpečí opatrovanie osoby s ŤZP inou osobou.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: STVRTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.