Úroda ovocia na Slovensku je ukážková. Znamená to pokles cien?

  • Úroda jabĺk v okolitejších krajinách je v porovnaní s našou nižšia.
  • Z niektorých miest na Slovensku hlásia dokonca nadúrodu.
Ekonomika Úroda ovocia na Slovensku je ukážková
Úroda ovocia na Slovensku je ukážková. Zdroj: Shutterstock.com/Bukhta Yurii, Look Studio
BitmarketsBitmarkets

V susednom Česku väčšinu jabĺk zničili mrazy, v dôsledku čoho ovocinári poukazujú na zlú sezónu. To však neplatí o Slovensku. Ako totiž uvádza portál STVR, slovenské stromy sú plné plodov.

Z niektorých miest dokonca hlásia nadúrodu, ktorú nestíhajú spracovať. Sušiarne a muštárne tak zažívajú návaly zákazníkov.

Hrušky, jablká a slivky

Stromy v záhradách a sadoch sú bohaté na ovocie. „Áno, máme veľký prebytok ovocia, najmä v záhradách a domácich samozásobiteľských jednotkách. Na väčšine územia máme nadbytok hrušiek, jabĺk a sliviek,” uviedol ovocinár Ľudovít Vašš.

Z množstva jabĺk plánujú ovocinári vytvoriť mušt. Muštárne majú v súčasnosti rušno, čo potvrdzuje aj pracovníčka v muštárni v Moravskom Lieskovom Jana Kaanová.

Tiež vysvetľuje, ako sa mušt vlastne vyrába. Tento proces je rýchly. Jablká stačí dať do debne, odkiaľ násypník dvihne a jablká sa umyjú. Následné ich pracovníci triedia a vyberajú z nich zhnité kusy. Zmes jabĺk putuje do prístroja, ktorý ich zomelie. Potom ich stačí už len vylisovať a oddeliť šťavu od tuhej časti. Do nádob sa nalieva šťava.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Slabú úrodu majú aj Nemci

Úroda jabĺk v Nemecku bude tento rok najnižšia za posledných sedem rokov. Ovocinári predpovedajú výrazne podpriemerný výnos 734 000 ton. Vo štvrtok to oznámil Spolkový štatistický úrad Destatis na základe júlových údajov, uvádza portál Teraz.

Úroda bude o 22 % nižšia než minulý rok a o 26,3 % pod priemerom za posledných desať rokov. V juhovýchodných spolkových krajinách, ako je Durínsko a Sasko, spôsobili neskoré mrazy poškodenie kvetov, čo viedlo k slabému výnosu. Problémy sa ešte zhoršili krupobitím. Výdatné zrážky a časté chladné a vlhké počasie od začiatku roka spôsobili, že v niektorých prípadoch straty na úrode dosiahli až 90 %.

V dôsledku neúrody na východe sa predpokladá, že tri štvrtiny tohtoročnej úrody jabĺk v Nemecku budú pochádzať z hlavných pestovateľských oblastí v Bádensku-Württembersku a Dolnom Sasku. Tieto dve spolkové krajiny tvoria 60 % celkovej plochy venovanej pestovaniu jabĺk v Nemecku.

Protimrazová ochrana na Slovensku pomohla

Protimrazová ochrana sa osvedčila, avšak niektorým ovocinárom sa náklady zvýšili až o 15 percent. Niektorí z nich si udržali ceny jabĺk na úrovni minulého roka, zatiaľ čo iní ich mierne zvýšili.

Očakávame, že ceny vzrastú približne o päť až sedem percent. Snažíme sa však udržať ceny na úrovni, ktorú mali minulý rok,” povedal predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Predseda Ovocinárskej únie SR uvádza, že úroda jabĺk v okolitejších krajinách, ako je Poľsko, Nemecko a Česká republika, je v porovnaní s našou nižšia. V Európe sa každý rok očakáva úroda na úrovni 12 miliónov ton jabĺk, no tento rok sa predpokladá pokles na osem miliónov ton.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: STVRTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.