Nevedomosť Slovákov v oblasti kryptomien hrá do kariet podvodníkom

  • NBS varuje pred podvodníkmi.
  • Nevedomosť zvedavých Slovákov ich môže vyjsť draho.
  • Treba dávať pozor na niekoľko faktorov.
Ekonomika Veľa Slovákov sa ešte v krypte neorientuje
Veľa Slovákov sa ešte v krypte neorientuje. Zdroj: shutterstock.com/insta_photos
BitmarketsBitmarkets

Za posledné dva roky sa zvýšil podiel Slovákov, ktorí majú skúsenosti s kryptoaktívami, o tretinu, z menej ako 9 % na viac ako 12 %, píše TASR.

Napriek tomu väčšina Slovákov stále nemá skúsenosti s týmto typom aktív, čo vytvára priestor pre rôzne podvody. Upozornili na to predstavitelia Národnej banky Slovenska (NBS) počas pondelkového stretnutia s novinármi. Z tohto dôvodu vyzývajú na zvýšenú opatrnosť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Skúsených Slovákov je stále málo

Kryptoaktíva najčastejšie nakupujú spotrebitelia zo zvedavosti, aby si ich vyskúšali. Podľa prieskumu, ktorý pre NBS uskutočnila agentúra Focus v novembri 2023, tak robí takmer tretina respondentov s praktickými skúsenosťami. Prieskum nadväzuje na podobný z roku 2021.

Akí sú Slováci investori?

Takmer tretina opýtaných má v kryptoaktívach uložených do 250 eur a u polovice predstavujú kryptoaktíva do 5 % ich investičného portfólia. Značný nárast však za dva roky zaznamenali respondenti, u ktorých kryptoaktíva tvoria 11 až 50 % investičného portfólia. Tento podiel v súčasnosti predstavuje štvrtinu respondentov.

Najvyšší podiel opýtaných, takmer polovica, financuje nákup kryptoaktív z úspor alebo bežného mesačného príjmu. Približne 15 % respondentov financuje svoje nákupy predajom iných investícií a viac ako 10 % dokonca prostredníctvom dlhu, čo je podľa centrálnej banky rizikové.

NBS odporúča investovať do kryptoaktív len toľko, koľko si investor môže dovoliť stratiť.

Pozor na podvody

„Aj keď podvody predstavujú len malú časť z celkového objemu transakcií s kryptoaktívami, ich negatívny vplyv na konkrétne obete je výrazný. Taktiež poškodzujú celý sektor, vrátane legitímnych podnikateľov,” upozornili predstavitelia NBS.

Špecifické podvody

Niektoré typy podvodov sú špecifické pre kryptotrh, ako napríklad podvodné tokeny alebo podvody s kryptomatmi, vysvetlila centrálna banka. Iné podvody sú bežné aj mimo kryptoaktív, napríklad tzv. romantické podvody, phishing, vishing či využívanie „bielych koní” na transakcie.

 

„Spotrebiteľ sa môže chrániť pred podvodmi, ak si dôsledne overí všetky informácie o tom, kto mu investovanie ponúka, o kryptoaktíve, ktoré chce nakúpiť, nepodľahne sľubom o garantovaných výnosoch a svoje investičné rozhodnutie si premyslí,” uviedla NBS.

Centrálna banka dlhodobo upozorňuje klientov na finančnom trhu, aby si pri záujme o investovanie dôkladne zvážili, s ktorým subjektom vstúpia do zmluvného vzťahu a zvážili všetky riziká, vrátane svojich finančných možností, investičných preferencií a schopnosti zvládať prípadné straty.

Ak sa spotrebiteľ stane obeťou podvodu, mal by sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Okrem obozretnosti spotrebiteľov pri investovaní má prichádzajúca európska regulácia, tzv. MiCA, zmierniť riziká spojené s kryptoaktívami. Táto regulácia začne platiť od 30. decembra tohto roka a dohľad v tejto oblasti na Slovensku bude vykonávať práve NBS.

Od roku 2025 bude možné na stránke centrálnej banky overiť, či je subjekt oprávnený poskytovať služby v oblasti kryptoaktív na Slovensku. Na tieto subjekty budú tiež kladené oveľa vyššie požiadavky ako doteraz. „Regulácia zvýši štandard poskytovateľov služieb kryptoaktív, avšak zostanú naďalej vysokorizikovou investíciou,” doplnili predstavitelia NBS.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: