Ako kryptoburzy v skutočnosti manipulujú s vašimi peňažnými prostriedkami?

Sponzorované články Kryptomeny
Kryptomeny. Zdroj/shutterstock.com/Chinnapong
BitmarketsBitmarkets

Súčasní investori majú na výber z množstva kryptomenových búrz, prostredníctvom ktorých môžu obchodovať. Spoločnosť CoinGecko aktuálne eviduje až 219 centralizovaných kryptomenových búrz. Denný objem obchodov na týchto burzách sa aktuálne v priemere pohybuje na hranici 80 miliárd dolárov a rezervy všetkých sledovaných búrz tvoria približne 185 miliárd dolárov.

Stále však ide len o centralizované burzy. Po prirátaní DEX sa tento počet rapídne zvýši. Preto je pomerne časté, že narazíte na platformu, kde vaše prostriedky nemusia byť v úplnom bezpečí. No ešte predtým ako si priblížime proces manipulácie peňažných prostriedkov, je vhodné spomenúť charakteristické črty a rozdiely medzi burzami a brokermi.

Navštíviť Base Dawgz

Rozdiel medzi brokerom a burzou

Hlavný rozdiel medzi brokerom a burzou spočíva v modeloch fungovania, ponuke služieb a cieľovej skupine:

  • Kryptomenová burza je platforma, kde používatelia môžu vykonávať obchody priamo medzi sebou. Funguje ako trhovisko, kde sa kupujúci a predávajúci stretávajú a uzatvárajú obchody. Burzy zvyčajne ponúkajú širokú škálu obchodných možností vrátane pokročilých funkcií ako napríklad futures trading. Vďaka tomu sú burzy vhodnejšie pre skúsených obchodníkov, ktorí hľadajú flexibilitu a kontrolu nad svojimi obchodmi. Poplatky na burzách sú väčšinou nižšie ako u brokerov.
  • Broker slúži ako sprostredkovateľ medzi kupujúcim a trhom. Brokeri nakupujú alebo predávajú kryptomeny v mene svojich klientov, čím výrazne zjednodušujú proces obchodovania. To znamená, že zákazník nemusí mať hlboké znalosti o obchodovaní s kryptomenami. Tento prístup je používateľsky prívetivejší a často vyžaduje menej technických znalostí, čo z neho robí vhodnú voľbu pre začiatočníkov alebo tých, ktorí hľadajú zjednodušený proces obchodovania. Za to si však brokeri účtujú vyššie poplatky ako burzy.

Čo sa stane po vložení peňažných prostriedkov na burzu?

Pri burze, kde používatelia obchodujú priamo medzi sebou je proces naozaj jednoduchý. Keď zadáte príkaz na kúpu digitálnych aktív, vaše prostriedky smerujú priamo používateľovi, od ktorého ich kupujete. Prevádzané aktíva oboch strán ostávajú v štruktúre burzy počas celej doby výkonu transakcie.

Ak sa bavíme o brokerovi, aktíva kupujete priamo od neho. Peniaze tak najprv smerujú na účet vášho sprostredkovateľa. Následne broker tieto prostriedky prevezme a použije ich na kúpu vami zvolených aktív. V závere procesu je aktívum držané na inej burze.

Odhliadnuc od toho, či vaše aktíva ležia na burze, kde ste ich kúpili alebo ste využili službu brokera, prostriedky sa ukladajú buď na horúcu peňaženku (”hot wallet”) alebo na studenú peňaženku (”cold wallet”).

Principiálne sa tieto dve metódy úschovy líšia v troch kľúčových bodoch

Hot Wallet:

  1. Pripojenie: Je pripojená k internetu, čo znamená, že je stále online a dostupná pre rýchle transakcie.
  2. Použitie: Ideálna na každodenné použitie (nákupy alebo obchodovanie s kryptomenami), umožňuje rýchly prístup k aktívam.
  3. Bezpečnosť: Sú viac zraniteľné voči kybernetickým útokom, pretože sú pripojené k internetu. 

Cold Wallet:

  1. Pripojenie: Nie je pripojená k internetu čo znamená, že je lepšie chránená pred hackermi.
  2. Použitie: Vhodná na dlhodobé uchovávanie kryptomien, minimalizuje riziko krádeže. Používa sa hlavne na uskladnenie veľkého množstva kryptomien, ktoré neplánujete často presúvať.
  3. Bezpečnosť: Vďaka ich offline charakteru sú významne bezpečnejšie. Hlavným rizikom je fyzická strata zariadenia alebo strata záložných kľúčov.

Niektoré kryptoburzy však nemajú úplne jednoznačne danú schému narábania s vašimi prostriedkami. Preto je vo všeobecnosti lepšie mať všetko vo vlastných rukách a tým predísť zbytočným konfliktom. Práve tento problém rieši viacreťazcový projekt Base Dawgz, prostredníctvom ktorého môžete využiť to najlepšie z každej ponúkanej siete.

Viacreťazcový potenciál s projektom Base Dawgz 

Vývojári projektu Base Dawgz sa zamerali na vytvorenie prostredia, kde používatelia môžu plynulo presúvať svoje penažné prostriedky tam, kde uznajú za vhodné. Interoperabilita platformy zaručuje bezproblémový prechod medzi piatimi rôznymi sieťami. Token $DAWGZ tak komunikuje medzi sieťami Base, Solana, Binance Smart Chain, Avalanche a Ethereum. 

Predpredaj Base Dawgz

Predpredaj Base Dawgz. Zdroj: basedawgz.com/sk

O plynulý prechod sa stará inovatívne technológie Wormhole a Portal Bridge. Tie umožňujú v prvom rade bezpečné a tiež efektívne prepojenie medzi jednotlivými sieťami. Práve vďaka tejto vlastnosti držitelia tokenu $DAWGZ majú možnosť minimalizovať výšku transakčných poplatkov, preto môže aj väčšia časť portfólia smerovať k ziskom.

Aktuálne sa projekt nachádza ešte len v predpredajnej fáze. Preto máte možnosť kúpiť tokeny $DAWGZ za zvýhodnenú predpredajnú cenu 0,007784 dolárov.

Ako kúpiť token

Ako kúpiť token. Zdroj: www.basedawgz.com/sk

Okrem výhod spojených s interoperabilitou, projekt tiež ponúka možnosť vybudovať si pasívny príjem. Uzamknutím tokenov $DAWGZ do staking poolu používatelia získavajú nárok na pravidelné odmeny so súčasným ročným percentuálnym zhodnotením 847 %

Potenciál tokenu $DAWGZ celkom jednoznačne vidí aj investičná komunita, nakoľko projekt Base Dawgz doposiaľ vyzbieral viac než 2,9 milióna dolárov. Taká výkonnosť zaujala aj mnohých odborníkov a analytikov na kryptomeny, ktorí tvrdia, že potenciálne ide o jeden z najsľubnejších coinov tohto roka so šancou až 100-násobného zhodnotenia.

Web Base Dawgz

Ako si vybrať vhodnú burzu s férovými podmienkami? 

Ak sa teda okrem tokenov $DAWGZ rozhodnete kúpiť aj iné digitálne aktíva prostredníctom centralizovaných kryptobúrz, na aké vlastnosti CEX sa zamerať?

Americká komisia pre obchodovanie s futures na svojej webovej stránke uvádza, že investori by sa určite mali pozrieť na to, či má kryptoburza aj skutočnú fyzickú adresu.

Väčšina krajín tiež vyžaduje, aby kryptomenové burzy disponovali relevantnou licenciou. Na webových stránkach regulačných orgánov sa tak môžete skontrolovať zoznam registrovaných subjektov.

Ďalej je vhodné, aby si investori preštudovali aj sociálne siete a nezávislé webové stránky s cieľom zistiť názor existujúcich klientov na vybranú burzu.

V neposlednom rade sa treba zamerať na podmienky konkrétnej burzy a venovať pozornosť všetkému, kde sa píše o zárobkovej činnosti z aktív klientov.

Záver

Kryptoburzy a brokeri zohrávajú v obchodovaní s digitálnymi aktívami kľúčovú úlohu, no ich prístup k manipulácii s prostriedkami klientov sa líši. Kým burzy ponúkajú priamu interakciu medzi obchodníkmi, brokeri slúžia ako sprostredkovatelia. S tým sa spájajú vyššie poplatky aj bezpečnostné riziká. Výber spoľahlivej platformy závisí od dôkladného prieskumu trhu, licencovania, bezpečnostných opatrení a podmienok konkrétnej kryptoburzy.

Článok vznikol v spolupráci s firmou Clickout.

Disclaimer: Tento článok je súčasť platenej propagácie. Názory a postoje uvedené v tomto článku nemožno spájať s názormi redakcie kryptomagazin.sk. Investovanie do kryptomien je vysoko rizikové. Obzvlášť investovanie do predpredaja (ICO). Zdôrazňujeme, aby ste si dôkladne preverili každý projekt a investovali iba to, o čo si môžete dovoliť prísť.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: