Náklady na základnú výbavu pre prváka sa zvýšili o 26 eur. Odborníčka radí, ako ušetriť

  • Ak je potrebné zariadiť izbu písacím stolom a stoličkou, náklady sa môžu zvýšiť o vyše 150 eur.
  • Medzi najdrahšie položky na nákupnom zozname patrí školská taška či prezuvky.
Novinky Odborníčka radí, ako ušetriť
Odborníčka radí, ako ušetriť. Zdroj: Shutterstock.com/Inside Creative House, PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Náklady na základnú školskú výbavu pre prváčika môžu dosiahnuť až 260 eur. Orientačný nákup pomôcok sa tak oproti minulému roku zvýšil o 10 percent, teda o 26 eur. Navyše, rodičia musia rátať aj s dodatočnými nákladmi, ako je napríklad príspevok rade rodičov, triedny fond, krúžky a vo väčšine prípadov aj náklady na obedy.

Tieto výdavky môžu výrazne zvýšiť celkové náklady na prípravu dieťaťa na školu. Ak je potrebné zariadiť izbu písacím stolom a stoličkou, náklady sa môžu zvýšiť o vyše 150 eur.

Pomôcť môže príspevok

Mať prváka môže pre rodičov predstavovať nemalú finančnú výzvu. Pomôcť môže špeciálny príspevok od štátu vo výške 110 eur, ktorý je vyplácaný v polovici októbra spolu s prídavkom na dieťa.

Tento príspevok je pre mnohé rodiny vítanou pomocou, ktorá pomáha pokryť aspoň časť výdavkov spojených s nástupom do školy, hovorí expertka na osobné financie spoločnosti Partners Ivana Milklešová. Zároveň rodičom radí, aby začali nakupovať školské potreby v dostatočnom predstihu a takto využili zľavy a akcie.

Položky, ako sú zošity, ceruzky a umelecké potreby, sú často lacnejšie, keď sa nakupujú vo väčších množstvách. Určite ich využijú počas celého roka alebo aj dlhšie,” dodala. Školský nábytok či školské tašky sa dajú kúpiť aj na bazároch.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Tieto veci sú najdrahšie

Miklešová tiež rodičom odporúča vytvoriť si rozpočet špecificky na školské potreby a držať sa ho.

Najdrahšie položky na nákupnom zozname pre prvákov predstavujú školská taška (85 eur), prezuvky (23 eur), tepláková súprava (25 eur), drahý je však aj kufrík na výtvarnú výchovu s výtvarnými potrebami. Rodičia prváčikov často dostávajú zoznam potrebných pomôcok priamo od školy, ktoré treba zabezpečiť ešte pred začiatkom školského roka.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: