Hrozí Slovensku energetická katastrofa? O všetkom rozhodnú boje v Rusku

  • Boje na ruskom území môžu Slovensku výrazne poškodiť.
  • Nachádza sa tam dôležitý odovzdávací bod na prepravu plynu.
  • Nárast cien plynu zaznamenal aj Gazprom.
Ekonomika Aký môže mať situácia dopad na plyn?
Aký môže mať situácia dopad na plyn? Zdroj: shutterstock.com/noomcpk/AnnaNel
BitmarketsBitmarkets

Ukrajinci nečakane vpadli do Ruska, konkrétne do Kurskej oblasti, kde sa nachádza dôležitý odovzdávací bod na prepravu plynu z Ruska na Ukrajinu. Čo by hrozilo v prípade jeho poškodenia? O téme informoval denník Pravda.

Práve cez tento uzol prúdi plyn z Gazpromu na územie Slovenska, odkiaľ ide ďalej do Rakúska. Odtiaľ by malo ísť denne okolo 40 miliónov kubíkov plynu. Pred ukrajinským útokom to bolo 43 miliónov kubíkov plynu, čo je len zanedbateľný rozdiel.

Analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak však naznačil, že pokiaľ by došlo k poškodeniu tohto plynovodu, tak by to pre Slovensko a Rakúsko znamenalo energetickú katastrofu.

Boje v Rusku ohrozujú aj Slovensko

Boje v Rusku ohrozujú aj Slovensko. Zdroj: shutterstock.com/noomcpk

Podľa posledných informácií je zrejmé, že kontrolu nad týmto bodom pri meste Sudža chce získať ruská aj ukrajinská strana. Napriek tomu spoločne uviedli, že nechcú prerušiť dodávky plynu smerujúcu na Slovensko. Na území ale prebieha vojenský konflikt a stačí jedna zatúlaná raketa alebo granát a katastrofa je na svete.

Tieto krajiny nemajú väčšie alternatívne importné cesty. Cez ukrajinský plynovod odoberá Slovensko 50 % zemného plynu, Rakúsko až 80 %.

Je to aj z toho dôvodu, že ak by sa plynovod poškodil, kvôli pretrvávajúcim bojom by ho bolo takmer nemožné opraviť včas tak, aby to nemalo rozsiahle dôsledky pre európske krajiny.

Je síce pravda, že odstrihnutie Slovenska od ruského plynu je už dlhodobo v príprave, ale zatiaľ sa nič konkrétne nerieši. Najskôr je potrebné napojiť sa na LNG terminály na pobreží Severného, Baltského a Jadranského mora.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.