Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Kryptomagazín: Z nenápadného portálu na špičku slovenského ekonomického spravodajstva

  • Ako sa stal z Kryptomagazínu líder ekonomického spravodajstva na Slovensku?
  • Stratégia rastu, inovácie v obsahu a zameranie na finančnú gramotnosť priviedli takmer milión čitateľov mesačne.
Novinky Z nenápadného portálu na špičku ekonomického spravodajstva
Z nenápadného portálu na špičku ekonomického spravodajstva. Zdroj: shutterstock.com/ShutterOK
BitmarketsBitmarkets

Za jeden rok sa Kryptomagazínu podarilo zvýšiť návštevnosť zo 100-tisíc na takmer milión čitateľov mesačne. Ako sa nám to podarilo a aké sú naše plány do budúcnosti?

V dnešnej dobe rýchlo sa meniacich trendov a ekonomických výziev je pre média čoraz ťažšie udržať si stabilnú čitateľskú základňu, nieto ešte dramaticky ju zvýšiť. O to pozoruhodnejší je príbeh nášho Kryptomagazínu, ktorý za posledných 12 mesiacov prešiel z pozície niche portálu zameraného na kryptomeny na pozíciu lídra v oblasti ekonomického spravodajstva na Slovensku.

Tento úspech nie je náhodný, ale výsledok premyslenej stratégie, tvrdej práce a neustálej adaptácie na meniace sa potreby čitateľov.

Od kryptomien k širšiemu záberu

„Prvotný impulz budovať magazín ako veľkú značku, ktorá bude oslovovať široké publikum v rôznych vekových kategóriách, prišiel začiatkom roka 2022,” hovorí Ľuboš Kovár, CEO magazínu.

Ako dodáva:

Vtedy sme si uvedomili, že kryptomenový svet má veľký potenciál, ale zároveň sme chceli osloviť aj tých, ktorí sa o investovanie ešte len začínajú zaujímať.

Redakcia sa rozhodla rozšíriť svoj záber a okrem kryptomien sa začala venovať aj širším ekonomickým témam, osobným financiám a finančnej gramotnosti. Tento krok sa ukázal ako kľúčový pre rast portálu.

„Pochopili sme, že existuje obrovská skupina ľudí, ktorá má záujem o zlepšenie svojej finančnej situácie, ale nemá dostatok informácií alebo sebadôvery na to, aby začali investovať,” vysvetľuje Kovár.

Stabilita v nestabilných časoch

Kryptomagazín sa odlišuje od konkurencie svojím prístupom k tvorbe obsahu. „My vidíme príležitosť v každom jednom dni, kedy sa cena na burze hýbe,” vysvetľuje.

Kríza ako príležitosť

Tento prístup sa ukázal ako úspešný najmä v časoch ekonomickej neistoty, ktoré priniesla pandémia COVID-19, vojna na Ukrajine a rastúca inflácia. Zatiaľ čo mnohé médiá v týchto ťažkých časoch obmedzovali svoju činnosť, Kryptomagazín, naopak, zintenzívnil svoje úsilie a investoval do rozvoja.

Zameranie na finančnú gramotnosť

Jedným z hlavných cieľov Kryptomagazínu je zvyšovanie finančnej gramotnosti Slovákov. „Až 95 % Slovákov nevie správne narábať s peniazmi. Nie to ešte investovať,” upozorňuje Kovár. Magazín sa preto zameriava na praktické rady, ako si správne nastaviť rozpočet, ako zarobiť viac a ako efektívne investovať.

„Naším cieľom nie je len informovať, ale aj vzdelávať,” hovorí Henrieta Balázsová, šéfredaktorka portálu.

Ako dodáva:

Chceme, aby naši čitatelia po prečítaní našich článkov nielen vedeli viac, ale aby boli aj schopní tieto vedomosti aplikovať vo svojom živote.

Zvyšujeme finančnú gramotnosť

Kryptomagazín preto pravidelne publikuje články o základoch investovania, správe osobných financií, ale aj o pokročilejších témach ako je diverzifikácia portfólia či dlhodobé investičné stratégie.

„Snažíme sa vysvetľovať aj zložitejšie finančné koncepty jednoduchým a zrozumiteľným jazykom,” vysvetľuje Balázsová.

Inovácie v obsahu a formáte

Jedným z kľúčov k úspechu Kryptomagazínu je neustála inovácia v oblasti obsahu a formátu. „Vieme, že nestačí len písať kvalitné články. Musíme ich prezentovať spôsobom, ktorý je pre našich čitateľov atraktívny a ľahko stráviteľný,” hovorí Balázsová.

Zistili sme, že rôzni ľudia preferujú rôzne formáty. Niekto rád číta dlhé analytické články, iní zasa uprednostňujú krátke, ale informačne nabité videá.

Vďaka jasnej vízii a tvrdej práci sa Kryptomagazínu podarilo dosiahnuť pozoruhodné výsledky.

„Zatiaľ čo v januári 2022 sme mali okolo 50 000 návštevníkov mesačne, dnes je to 800 000,” hovorí Kovár. „Radíme sa medzi top 20 najväčších magazínov na Slovensku.”

Tento nárast návštevnosti sa odrazil aj na ekonomických výsledkoch magazínu. „Podarilo sa nám nadviazať dlhodobé partnerstvá s významnými inzerentmi, čo nám umožňuje ďalej investovať do kvality nášho obsahu a rozvoja nových služieb,” dodáva Kovár.

Cenné partnerstvá

Medzi našich dlhodobých partnerov patria napríklad Binance, Bitmarkets či XTB. 

Plány do budúcnosti

Henrieta Balázsová sa podelila o ambiciózne plány do budúcnosti:

Naším cieľom je do konca roka prvýkrát prekonať hranicu 1 milión návštevníkov za mesiac. Zároveň plánujeme rozširovať naše portfólio produktov a služieb. Chceme sa stať komplexným zdrojom informácií a nástrojov pre každého, kto chce zlepšiť svoju finančnú situáciu.

„Taktiež plánujeme rozšíriť našu redakciu o ďalších odborníkov z oblasti ekonómie a financií,” dodáva. „Chceme, aby naši čitatelia mali prístup k tým najlepším a najrelevantnejším informáciám.”

Šéfredaktorka magazínu uzatvára:

Náš úspech nie je len o číslach. Je o tom, že pomáhame ľuďom robiť lepšie finančné rozhodnutia. Každý ušetrený či správne investovaný cent sa môže v budúcnosti premeniť na významnú sumu. A to je naša misia – pomáhať Slovákom budovať lepšiu finančnú budúcnosť.

Príbeh, ktorý inšpiruje

Príbeh Kryptomagazínu je príkladom toho, ako môže jasná vízia, odhodlanie a schopnosť adaptovať sa na meniace sa potreby trhu viesť k mimoriadnemu úspechu. V časoch, keď mnohé médiá zápasia s klesajúcou čitateľskou základňou, Kryptomagazín ukazuje, že je možné nielen prežiť, ale aj prosperovať.

„Veríme, že náš úspech môže inšpirovať aj ďalšie slovenské médiá a podnikateľov,” uzatvára Kovár.

Jedným z našich cieľov je taktiež postupné rozbehnutie nášho Youtube kanálu. Staňte sa jeho súčasťou už teraz a podporte nás odberom.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Henrieta Balázsová
Henrieta Balázsová

Vyštudovala psychológiu, no nakoniec jej učaroval svet marketingu. Na vlnách kreatívy surfuje od roku 2016. Venovala sa aj redaktorskej a editorskej činnosti pre viaceré redakcie.