Psychológia investovania: Tieto tipy od experta vám môžu zarobiť slušný balík

  • Psychológia investovania je základným pilierom pre každého investora.
  • Pri obchodovaní bojujeme s vlastnou chamtivosťou a strachom.
  • Pre Kryptomagazín poskytol zopár užitočných rád obchodník z XTB.
Titulky Tipy, ako zvládnuť psychológiu obchodovania
Tipy, ako zvládnuť psychológiu obchodovania. Zdroj: shutterstock.com/Prostock-studio/Oselote
BitmarketsBitmarkets

Psychológia investovania je kľúčová a často od nej závisí to, do akej miery je investor ziskový. Napriek tomu je podceňovaná. Je dôležité si uvedomiť, že pri každom obchode čelíme vlastným emóciám, ktoré by sme mali z obchodovania úplne vylúčiť. Skúsený obchodník sa pevne drží svojej stratégie a úspešne odoláva nesprávnym rozhodnutiam.

Chamtivosť a strach

Existuje mnoho koncepcií psychologického správania počas obchodovania. Pre zjednodušenie sa zameriame predovšetkým na dve základe emócie, ktoré nás ovplyvňujú: chamtivosť a strach. Keď ceny rastú, ženie nás dopredu chamtivosť a chceme nakupovať ešte viac alebo nerealizujeme zisk. Naopak, strach nás núti predávať v strate, ak ceny klesajú.

Najväčším nepriateľom každého obchodníka je on sám. Každý človek má v sebe zakorenenú chamtivosť aj strach, ktoré ho ovplyvňujú pri obchodovaní. Investor by sa mal naučiť, ako tieto emócie kontrolovať. A presne to si povieme v tomto článku.

Nedovoľte emóciám nad vami vyhrať

Nedovoľte emóciám nad vami vyhrať. Zdroj: shutterstock.com/aslysun

TIP Nakupujte akcie na XTB úplne bez poplatkov.

Môže pomôcť stratégia

Základným pilierom je vytvorenie obchodnej stratégie. Jednoducho si spíšete pravidlá, podľa ktorých sa budete riadiť v akomkoľvek scenári, ktorý v budúcnosti nastane. Vďaka tomu pri každom ďalšom obchode viete, čo máte robiť, a eliminujete emócie. Existuje však mnoho tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri nastavení správnej psychológie obchodovania.

Spíšte si stratégiu

Spíšte si stratégiu. Zdroj: shutterstock.com/PeopleImages.com – Yuri A

Psychológia investovania je jedným z hlavných faktorov, ako byť úspešný obchodník a ako si zabezpečiť lepšiu finančnú budúcnosť a stabilitu. Emócie sú totiž podvedomé a nútia nás robiť nesprávne rozhodnutia. Tento fakt je potrebné vedieť predtým, ako vôbec začnete aktívne investovať a obchodovať.

V tomto článku sa zameriame na niekoľko základných tipov, ako predísť nástrahám vlastných emócií. Pre tento účel sme oslovili najpopulárnejšiu obchodnú platformu XTB, ktorá nám ochotne zodpovedala na niekoľko otázok týkajúcich sa psychológie investovania.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: XTBTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.