Skrachovaná kryptoburza FTX musí klientom vyplatiť miliardové odškodné

  • O kauze FTX počul azda každý, kto sa zaujíma o kryptomeny.
  • Zakladateľa burzy odsúdili na 25 rokov väzenia.
  • Súd rozhodol o odškodnom pre oklamaných klientov.
Novinky FTX musí vyplatiť miliardové odškodné
FTX musí vyplatiť miliardové odškodné. Zdroj: shutterstock.com/Sergei Elagin
BitmarketsBitmarkets

Keď sa povie FTX, mnohým okamžite naskakujú zimomriavky. Čo začalo ako jeden z najvýznamnejších hráčov na trhu s kryptomenami, skončilo tragédiou plnou podvodov, sklamania a zničených snov. Po mesiacoch súdnych ťahaníc a komplikovaných právnych rokovaní príbeh FTX konečne dospel k svojmu záveru, informovala agentúra Reuters.

Miliardové odškodné

Americký súd nariadil tejto skrachovanej kryptoburze vyplatiť svojim klientom 12,7 miliardy dolárov.

Tento prípad sa stal varovným prstom pre celý krypto priemysel.

Ako sa to mohlo stať?

FTX, kedysi známa svojou rýchlou expanziou a inovatívnymi produktmi, odštartovala v roku 2019 pod vedením Sama Bankman-Frieda. Burza prilákala množstvo zákazníkov z celého sveta vďaka širokej ponuke produktov vrátane derivátov a futures, ktoré si obľúbili profesionálni obchodníci.

Burza sa prezentovala ako bezpečné a transparentné miesto na obchodovanie s kryptomenami, čo jej pomohlo získať dôveru investorov a rýchlo expandovať. Za touto fasádou však prebiehali riskantné a nezodpovedné operácie, ktoré zákazníkom spôsobili obrovské škody.

Jeden veľký škandál

Ako vysvetľuje Investopedia, problémy začali vychádzať na povrch koncom roku 2022, keď sa odhalilo, že FTX nakladala s prostriedkami svojich zákazníkov nezodpovedne. Spoločnosť sa ocitla v obrovských finančných problémoch, ktoré viedli k jej bankrotu.

Jedným z kľúčových zistení bolo, že FTX presúvala vklady zákazníkov na riskantné investície prostredníctvom svojej sesterskej spoločnosti Alameda Research. Keď sa tieto investície začali rúcať, FTX už nedokázala splniť svoje finančné záväzky voči zákazníkom. Tento kolaps sa zapísal do dejín ako jeden z najväčších škandálov v kryptosvete.

Komisia rozhodla

Kolaps FTX spustil lavínu vyšetrovaní zo strany regulačných orgánov v USA aj v iných krajinách. Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC) a ďalšie regulačné agentúry sa pustili do vyšetrovania praktík FTX, čo odhalilo rozsiahle podvody a nesprávne vedenie spoločnosti.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Výsledkom vyšetrovania súd nariadil FTX zaplatiť svojim zákazníkom 12,7 miliardy dolárov ako kompenzáciu za stratené prostriedky. Táto suma zahŕňa 8,7 miliardy dolárov na pokrytie priamych strát a 4 miliardy dolárov na dodatočné odškodnenie, čo má pomôcť zmierniť škody spôsobené pádom burzy.

FTX prisľúbila vrátiť zákazníkom 100 % ich vkladov, ale realita sa ukázala komplikovanejšia. Burza plánuje vyplácať kompenzácie na základe cien kryptomien z novembra 2022, keď sa hodnota týchto aktív nachádzala na historickom minime. Pre mnohých zákazníkov to znamená, že aj keď dostanú späť svoje peniaze, ich skutočná hodnota bude výrazne nižšia, než pôvodne očakávali.

Dôsledky kauzy FTX

Kolaps FTX zasiahol celý kryptotrh, pričom dôvera v kryptomeny a burzy zaznamenala výrazný pokles. Mnohé krajiny v reakcii na tento škandál začali sprísňovať pravidlá pre fungovanie kryptobúrz, aby zabránili opakovaniu podobných prípadov. Investori dnes pristupujú k obchodovaniu s kryptomenami s oveľa väčšou obozretnosťou a často sa zaujímajú o to, ako sú ich prostriedky spravované a chránené.

Osud zakladateľa

Zakladateľ FTX, Sam Bankman-Fried, skončil s trestom 25 rokov väzenia za spreneveru miliárd dolárov z účtov svojich zákazníkov. Tento verdikt jasne signalizuje, že právny systém nehodlá tolerovať rozsiahle finančné podvody, najmä v rýchlo sa rozvíjajúcom a relatívne neregulovanom svete kryptomien.

Bankman-Fried sa proti verdiktu odvolal, no jeho prípad slúži ako varovanie pre každého, kto by sa pokúsil zopakovať jeho chyby.

FTX sa síce usiluje splatiť svoje dlhy a získať späť dôveru, no škody, ktoré spôsobila, budú rezonovať ešte dlho.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: ReutersTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.