Za tento bežný úkon vám hrozí pokuta 150 EUR. Mnohí netušia, že je zakázaný

  • Mnohí z nás tento úkon už aspoň raz urobili.
  • Ak vás pri ňom uvidí policajt, riskujete pokutu.
  • Zákon definuje výnimku, kedy je povolený.
Off topic Za tento manéver vám hrozí pokuta
Za tento manéver vám hrozí pokuta. Zdroj: shutterstock.com/Rido
BitmarketsBitmarkets

Okrem obyčajných ciest sú bežnou súčasťou miest a obcí aj tie jednosmerné. V niektorých situáciách sa však na nich ocitneme v zložitej situácii, ktorá si môže vyžadovať neobvyklé riešenie – cúvanie. Mnohí vodiči však netušia, že práve za tento manéver im hrozí zbytočne vysoká pokuta.

Kedy sa podľa zákona v jednosmerke cúvať môže a aké pokuty vám hrozia? Portál Autoviny upozornil na výnimky zakotvené v zákone.

Klasický scenár ako z učebnice:

Idete po úzkej jednosmernej ulici a zrazu si uvedomíte, že ste minuli parkovacie miesto. Vaša prvá myšlienka môže byť, že jednoducho zacúvate a zaparkujete. Ale pozor, nie vždy je to také jednoduché a rozhodne nie vždy dovolené.

Na jednosmernej ceste sa neexperimentuje

Každý skúsený vodič už určite zažil moment, keď sa zrazu oproti nemu na jednosmernej ceste objavil iný vodič cúvajúci v protismere. Takáto situácia nie je len nepríjemná, ale môže byť aj veľmi nebezpečná. Zákon na Slovensku jasne určuje pravidlá pre jazdu na jednosmerných cestách a cúvanie na nich je striktne regulované.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Podľa platného zákona o cestnej premávke, konkrétne § 22, cúvanie na jednosmernej ceste je vo všeobecnosti zakázané. Zákon výslovne hovorí, že vodič sa nesmie otáčať ani cúvať na jednosmernej ceste, s výnimkou veľmi špecifických okolností. Týmto výnimkám treba venovať pozornosť, pretože ich nesprávne pochopenie alebo ignorovanie môže viesť k pokutám alebo dokonca k nehodám.

Výnimka povoľujúca cúvanie

Zákon poskytuje jednu zásadnú výnimku z inak prísneho zákazu cúvania na jednosmerných cestách – a to je parkovanie. Ak sa chcete zaradiť na parkovacie miesto alebo sa z neho dostať, máte právo cúvať. Tento manéver však musí byť priamo spojený s parkovaním, a nie so snahou nájsť voľné miesto o niekoľko desiatok metrov späť.

Pokuta za nerešpektovanie zákona

Ak vás pri cúvaní na jednosmernej ceste zastaví policajt a zistí, že váš manéver nebol v súlade so zákonom, môžete očakávať pokutu. Výška pokuty závisí od závažnosti situácie.

V prípade, že cúvaním neohrozíte bezpečnosť ani plynulosť premávky, pokuta môže dosiahnuť 60 eur. Ak však svojim konaním ohrozíte ostatných účastníkov premávky, suma sa môže vyšplhať až na 150 eur.

Otáčanie takisto radšej neskúšajte

Na rozdiel od cúvania, ktoré má jednu výnimku spojenú s parkovaním, otáčanie na jednosmerných cestách je zakázané bez výnimky.

Podľa zákona o cestnej premávke je otáčanie na jednosmerných cestách zakázané z dôvodu bezpečnosti. Zákon navyše zdôrazňuje, že vodič sa nesmie otáčať na miestach, ktoré samy o sebe predstavujú riziko, ako sú neprehľadné zákruty, vrcholy stúpania, križovatky s riadenou premávkou, priechody pre chodcov alebo cyklistov, železničné priecestia, tunely, či mosty.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AutovinyTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.