Najväčší pokles na krypto trhu za posledný rok – čo bude ďalej?

  • Začiatkom augusta došlo na trhu s kryptomenami k najväčšiemu trojdňovému poklesu za posledný rok.
  • Viedla k tomu súhra nepriaznivých udalostí.
PR články Najväčší pokles na krypto trhu za posledný rok
Najväčší pokles na krypto trhu za posledný rok. Zdroj: shutterstock.com/Bigc Studio
BitmarketsBitmarkets

PR článok Bitmarkets. Začiatkom augusta došlo na trhu s kryptomenami k najväčšiemu trojdňovému poklesu za posledný rok, ku ktorému viedla súhra nepriaznivých udalostí, ktorá prinútila veľa krátkodobých investorov predať svoje podiely v kryptomenách. Budú faktory, ktoré viedli k tejto krypto pohrome v roku 2024 aj naďalej pretrvávať, alebo je na obzore oživenie trhu?

5. augusta 2024, ktorý sa označuje ako „Čierny pondelok”, došlo k poklesu celkovej trhovej kapitalizácie kryptomien o 510 miliárd USD, v dôsledku čoho viac ako 60 % z 50 najväčších kryptomien stratilo všetky zisky dosiahnuté v roku 2024 a dokonca zaznamenalo straty od začiatku roka. Pád trhu možno pripísať zhoršujúcej sa globálnej ekonomike, ktorú ešte  oslabilo rozhodnutie Bank of Japan zvýšiť úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov, spolu s masívnym  výpredajom 130 tisíc Etherov v hodnote 290 miliónov dolárov, ktorý 3. augusta uskutočnilo päť z najväčších hráčov na trhu.

Najväčší pokles na krypto trhu za posledný rok

Správanie účastníkov trhu počas týchto bezprecedentných udalostí zdôrazňuje súčasnú rozšírenú averziu k riziku v súvislosti s kryptomenami aj tradičnými finančnými aktívami. Panika, ktorá nasledovala po rozhodnutí Japonska, vyvolala impulzívny odchod mnohých investorov z trhu a tieto obavy sa pravdepodobne premietli aj do priestoru kryptomien. Crypto Fear & Greed Index, ktorý na základe niekoľkých faktorov meria trhový sentiment kryptomien, je aktuálne na ročnom minime „extrémneho strachu” na úrovni 20, čo je hodnota, ktorú sme naposledy videli v júli 2022.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

To vyvoláva otázku, čo tento pokles znamená v širšom kontexte. Pre tento účel môžeme dať do centra pozornosti cenový vývoj aktív, ktoré mnohí považujú za bezpečné. Bitcoin počas poklesu zaznamenal prudký prepad pod úroveň 50-tisíc USD a výnimkou v rámci poklesu makroekonomického trhu nebolo ani zlato, ktoré mnohí považujú za nadčasový uchovávateľ hodnoty v časoch trhovej nestability.

Pokles na kryptotrhu

Pokles na kryptotrhu. Zdroj: bitmarkets.com

Čo sa bude diať ďalej?

Hoci situácia nasvedčuje tomu, že by na obzore mohol byť hlbší pokles globálneho trhu, správanie dlhodobých držiteľov Bitcoinu naznačuje optimistický výhľad pre kryptomeny, alebo aspoň pre Bitcoin. Nedávny prepad tejto kryptomeny predstavuje trpezlivejší prístup. Bol totiž poháňaný predovšetkým krátkodobými investormi, ktorí počas poklesu trhu predali Bitcoiny v hodnote viac ako 850 miliónov USD, zatiaľ čo predaje dlhodobých držiteľov podľa údajov spoločnosti CryptoQuant dosiahli len 600 miliónov USD.

Tento ostrý kontrast v zmýšľaní investorov je veľmi viditeľný a podčiarkuje vysokú dôveru dlhodobých investorov do Bitcoinu a jeho význam v modernej ére, ktorý neohrozujú krátkodobé a prudké výkyvy cien. V predchádzajúcom komentári som upozorňoval na rastúci význam Bitcoinu v porovnaní s ostatnými aktívami a na všeobecný posun k dlhodobému držaniu aktív. Zdá sa, že faktory, ktoré vedú k takejto zmene perspektívy, zostávajú prítomné; „krvavý kúpeľ” na trhu viedol k významným stratám v trhovej kapitalizácii altcoinov, čím sa trhová dominancia Bitcoinu po prvýkrát za viac ako tri roky zvýšila na úroveň 58 %.

Vzhľadom na množstvo všadeprítomných faktorov, ktoré majú potenciál ovplyvniť trh s kryptomenami aj inými aktívami, sa očakáva veľká volatilita, preto sa účastníkom trhu odporúča, aby boli informovaní o najnovších zisteniach a pri investičných alebo obchodných aktivitách zostali opatrní.

Autor: Ali Daylami, hlavný analytik BITmarkets

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: BitmarketsTAGY: