Kam miznú vaše peniaze? Tieto domáce zlozvyky vás stoja „majland”

  • Mnohí si tieto zlozvyky vôbec neuvedomujú.
  • Sú však ako „energetickí upíri“.
  • Pozrite sa, čomu sa vyvarovať.
Ekonomika Tieto zlozvyky v domácnosti vás oberajú o peniaze
Tieto zlozvyky v domácnosti vás oberajú o peniaze. Zdroj: AI/DALL-E
BitmarketsBitmarkets

Každý z nás sa už pravdepodobne aspoň raz ocitol v situácii, keď sa čudoval, kam sa podeli všetky tie peniaze, ktoré mal ešte nedávno na účte.

Aj keď sa nám môže zdať, že máme svoje financie pod kontrolou, pravdou je, že množstvo malých zlozvykov, ktoré si ani neuvedomujeme, nás môže stáť nemalú sumu. Pozrime sa spolu na tie najčastejšie chyby, ktoré doma robíme, no bez nich by sme poriadne ušetrili.

Tieto zlozvyky vás oberajú o peniaze

Svietime v každej izbe, aj keď tam práve nikto nie je. Poznáte to – idete do kúpeľne, zabudnete zhasnúť svetlo v obývačke, vrátite sa do kuchyne, zatiaľ čo svetlo v kúpeľni stále svieti. Môže sa to zdať ako maličkosť, ale tento zlozvyk môže ročne zvýšiť vaše výdavky na elektrinu viac, než si myslíte.

Jednoduchým riešením je podľa LADBible zvyknúť si zhasínať svetlo vždy, keď opúšťate miestnosť. Navyše, investícia do LED žiaroviek, ktoré sú energeticky úspornejšie, sa vám môže rýchlo vrátiť.

Nadmerné používanie elektrického osvetlenia

Často zabúdame na to, že prirodzené svetlo je zadarmo. Ak máte doma dostatok okien, skúste čo najviac využívať denné svetlo. Na umelé osvetlenie prejdite až po zotmení. Prečo si svietiť celý deň, keď slnko môže osvetliť váš domov prirodzene a bezplatne?

Spotrebiče v stand-by režime

Elektronické zariadenia, ako sú televízory, počítače alebo mikrovlnky, stále „požierajú” energiu, čiže aj vtedy, keď ich vypnete diaľkovým ovládaním a ponecháte v stand-by režime. Aj keď sa môže zdať, že sú vypnuté, v skutočnosti stále spotrebúvajú elektrinu, a to celkom zbytočne, upozorňuje Inspire Clean Energy. Riešením je jednoducho tieto zariadenia úplne vypnúť alebo ich odpojiť zo zásuvky, keď ich nepoužívate.

To isté platí aj pre používanie starých a neefektívnych spotrebičov. Staré spotrebiče môžu byť skutočnými „energetickými upírmi”. Napríklad stará chladnička, ktorá už ledva funguje, môže spotrebovať omnoho viac elektriny než novší model s vyššou energetickou triedou. Podobne je to aj so starými práčkami či sušičkami. Ak máte doma takéto spotrebiče, nastal čas zvážiť ich výmenu za novšie a energeticky úspornejšie modely.

Preplnenie chladničky

Myslíte si, že čím viac vecí do chladničky napcháte, tým lepšie? Omyl. Preplnená chladnička musí vynaložiť viac energie na udržanie správnej teploty. Okrem toho, ak sú potraviny umiestnené príliš tesne vedľa seba, chladný vzduch nemôže správne cirkulovať, čo vedie k ešte vyššej spotrebe energie.

Neefektívne kúrenie a vetranie

Kúriť na plné obrátky a pritom nechať okno otvorené? To je, ako keby ste vyhadzovali peniaze rovno von oknom, upozorňuje Money.ca.

Neefektívne kúrenie je jedným z najväčších vinníkov vysokých účtov za energie.

Či už je to preto, že necháte kúrenie zapnuté aj počas vetrania, alebo preto, že kúrite v izbe, ktorú práve nevyužívate, zbytočne plytváte energiou. Oveľa efektívnejšie je vetrať krátko, ale intenzívne, a po vetraní znížiť teplotu kúrenia.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Nesprávne sušenie a pranie bielizne

Sušička na bielizeň je veľkým žrútom elektriny, a preto je dobré zvážiť, ako ju používate. Ak napríklad bielizeň nechávate v sušičke príliš dlho alebo sušíte len pár kúskov naraz, míňate viac energie, než je potrebné. Sušiť bielizeň vonku na slnku alebo na sušiaku môže byť oveľa úspornejšie.

Navyše, všetko, čo má filter – od vysávača po klimatizáciu či práčku – by malo byť pravidelne čistené. Zanesené filtre znižujú účinnosť spotrebičov, čo znamená, že musia pracovať tvrdšie a dlhšie, aby dosiahli požadovaný výsledok. A to sa, prirodzene, odrazí aj na vašich účtoch za elektrinu.

Pranie na vysokých teplotách, keď to nie je potrebné, môže byť ďalším nenápadným žrútom energie. Nižšie teploty sú zároveň šetrnejšie aj k vašim odevom, takže vám vydržia dlhšie.

Tieto zlozvyky sú len niektoré z mnohých, ktoré nás môžu pripraviť o peniaze, ktoré by sme mohli využiť oveľa lepšie. Správne návyky nám nielenže ušetria peniaze, ale prispejú aj k lepšiemu životnému prostrediu. Každý malý krok sa počíta a výsledky vás môžu príjemne prekvapiť.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: LADBibleTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.