Kryptomeny čelia vážnemu problému

  • Kryptomeny čelia problému s centralizáciou a regulačnými medzerami.
  • Kryptomeny nikto nemôže zrušiť, ale iba zakázať či obmedziť.
  • Regulácie sú nevyhnutné na masovú adopciu kryptomien.
Novinky Kryptomeny čelia problému
Kryptomeny čelia problému. Zdroj: shutterstock.com/Vitalii Vodolazskyi
BitmarketsBitmarkets

Kľúčové problémy na kryptomenovom trhu sú v súčasnosti centralizácia a regulačné medzery, uvádza podľa News Bitcoin profesor Eswar Prasad. Na druhej strane stoja finančné inštitúcie, pre ktoré sú kryptomeny hrozbou predovšetkým kvôli absencii tretej strany.

Profesor varuje pred rizikami kryptomien

Profesor vyjadril svoje najnovšie názory pre New York Times, kde povedal, že kryptomeny čelia vážnym problémom. Poznamenal, že uvoľnenie regulácií zo strany Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) uľahčilo retailovým investorom vstup na kryptomenový trh, často bez toho, aby plne chápali súvisiace riziká.

Prasad ďalej zdôraznil nebezpečenstvo centralizácie v rámci ekosystému kryptomien a poukázal na kolaps FTX a právne problémy spojené s Binance. Toto sú príklady toho, že centrálna moc môže výrazne podkopať základné princípy decentralizovaných financií (DeFi), čo je hlavná devíza kryptomien.

Kryptomeny v USA čelia reguláciám.

Kryptomeny v USA čelia reguláciám. Zdroj: shutterstock.com/Vitalii Vodolazskyi

Údajne sa problém s centralizáciou môže preniesť z decentralizovaných financií aj na tradičný finančný trh. Podľa profesora majú DeFi potenciál výrazne zlepšiť prístup k financiám vďaka nižšej miere regulácií.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Kryptomeny verzus centralizácia

Kryptomeny môžu byť regulované, zakázané, ale nikdy nie zrušené. V podstate vám nikto nemôže siahnuť na kryptomeny, ak ich máte uložené v hardvérovej peňaženke. Problémy kryptomenových búrz sú spojené s tým, že ide o konkrétne firmy, ktorých činnosť môže byť obmedzená alebo zakázaná. Ak však držíte kryptomeny externe, nikto sa ich nedotkne.

Predstavuje podľa vás centralizácia pre kryptomeny vážnu hrozbu?

Loading ... Loading ...

Aj keď vlády môžu zasahovať do fungovania kryptomien, ich decentralizovaná povaha tým netrpí. Kryptomeny sami o sebe nikto nemôže vlastniť ani riadiť. Neexistuje žiadna tretia strana, ktorá ovláda ekonomiku kryptomien.

Sektor DeFi.

Sektor DeFi. Zdroj: Shutterstock.com/Vladimir Kazakov

Centralizácia však môže byť chápaná aj z iného uhla pohľadu. Ak totiž väčšinu kryptomeny vlastní iba hŕstka ľudí, reálne môžu hýbať s cenou. Tu ale hovoríme skôr o riziku nekalého obchodovania a nie o strate decentralizovanej povahy kryptomien.

Je dôležité si uvedomiť, že kryptomeny budú bez regulácií stále iba alternatívnym finančným systémom. Ich volatilita je extrémne vysoká na to, aby nastala masová globálna adopcia. A práve regulácie k tomu môžu dopomôcť.

Ak sa viac zaujímate o kryptomeny, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: News BitcoinTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.