Elon Musk odhaľuje hlavný problém stále vysokej inflácie

  • Elon Musk tvrdí, že hlavnou príčinou inflácie sú vládne výdavky.
  • Inflácia v eurozóne a USA stále neklesla na inflačný cieľ 2 %.
  • Slovenská inflácia dosahuje 2,1 %.
Ekonomika Elon Musk o inflácii
Elon Musk o inflácii. Zdroj: shutterstock.com/Frederic Legrand - COMEO/WDnet Creation
BitmarketsBitmarkets

Elon Musk sa nedávno vyjadril na tému inflácia a snažil sa nájsť jej hlavné spúšťače, uvádza správa News Bitcoin. Aj napriek ustáleniu cenového rastu sa centrálnym bankám stále nedarí udržať infláciu pod inflačným cieľom. Obavy ekonómov sú teda opodstatnené. Úrokové sadzby už začali mierne klesať, no tempo rastu cien stagnuje nad 2 %.

Elon Musk odhaľuje hlavnú príčinu inflácie

Generálny riaditeľ SpaceX a Tesly uviedol vo svojom statuse na sociálnej sieti X (Twitter), že inflácia je spôsobená nadmernými vládnymi výdavkami. Situáciu zhoršuje tiež nadmerná regulácia. Podľa Muska je tak hlavný problém vo verejnom sektore, nie v tom súkromnom.

Ako príklad uviedol pandémiu covidu, počas ktorej vlády začali rozhadzovať peniaze. Navyše stimuly spôsobili, že zamestnanci dostávali príjem aj napriek poklesu produkcie. To napokon vyústilo k nárastu cien, keďže emisia nových peňazí v USA rástla rekordným tempom.

Musk opakovane vyjadroval svoje obavy týkajúce sa inflácie. Na tento problém upozorňoval už pred rokom.

Podarí sa podľa vás ECB znížiť infláciu v tomto roku pod 2 %?

Loading ... Loading ...
98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Inflácia v eurozóne a v USA je stále nad cieľom

Ročná miera inflácie v eurozóne nečakane vzrástla z 2,5 % v júni na 2,6 % v júli 2024. Náklady na energiu vzrástli o 1,3 %, čo je výrazne nad 0,2-percentným nárastom z júna. Rýchlejšie rástli aj náklady na priemyselné tovary. Slovenská inflácia je o čosi menšia, na úrovni 2,1 %, a od marca tohto roku v podstate stagnuje, ukazujú údaje Trading Economics.

História inflácie na Slovensku

História inflácie na Slovensku. Zdroj: Tradingeconomics

Na druhej strane, USA má s infláciou ešte väčší problém. V júni síce klesla na 3 %, ide však o najnižšiu hodnotu od júna 2023. Americká centrálna banka nevie stlačiť tempo rastu cien na úroveň 2 %. Inflácia pod 3 % bola v USA naposledy v marci 2021.

Ako môžeme vidieť, centrálne banky boj s infláciou ešte stále nevyhrali. Predovšetkým z tohto dôvodu úroková sadzba v USA stále neklesla a je na intervale 5,25 až 5,50 %. Zato Európska centrálna banka (ECB) už k jednému zníženiu tento rok pristúpila. Úrokové sadzby tak klesli z hodnoty 4,5 % na súčasných 4,25 %.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: News BitcoinTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.