Táto zbytočná chyba vás môže stáť 100 eur. Na čo mnohí vodiči zabúdajú?

  • Mnohí vodiči o tejto chybe netušia.
  • Jej náprava vás bude stáť len 9 eur.
  • Vyhnite sa zbytočnej pokute.
Off topic Neplatný preukaz vám vie zbytočne zavariť
Neplatný preukaz vám vie zbytočne zavariť. zdroj: shutterstock.com/StunningArt
BitmarketsBitmarkets

Keď si sadáme za volant, mnohí nemyslíme na to, či máme všetky potrebné doklady. Vodičský preukaz, občiansky preukaz, a samozrejme, technický preukaz vozidla.

Väčšina z nás berie tieto veci ako samozrejmosť a málokedy im venujeme pozornosť. No práve tu môže nastať problém, ktorý vás môže stáť nielen pokutu, ale aj zbytočné nervy. Upozornil naň denník Pravda.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Technický preukaz má obmedzenú platnosť

Mnohí vodiči si neuvedomujú, že na rozdiel od veľkého technického preukazu, ktorý platí bez obmedzenia, ten malý môže mať len desaťročnú platnosť. Ak ste si svoje auto kúpili v rokoch 2011 až 2013, je dosť pravdepodobné, že platnosť vášho malého technického preukazu už vypršala. Ak teraz čítate tieto riadky, je ideálny čas, aby ste si overili jeho stav.

Prečo je platnosť obmedzená?

Plastové kartičky, ktoré vám boli vydané od roku 2011 do roku 2021, mali túto časovú obmedzenosť z jediného dôvodu – životnosť elektronického čipu, ktorý je ich súčasťou. Tento čip zaznamenáva dôležité technické údaje o vašom vozidle a jeho životnosť bola stanovená na desať rokov.

Od konca roka 2021 sa však od tejto praxe upustilo a nové preukazy sú opäť bez časového obmedzenia.

Napriek tomu, ak vlastníte staršie osvedčenie, mali by ste si skontrolovať, či už nevypršala jeho platnosť. Dátum exspirácie je totiž uvedený priamo na karte, a ak ho prehliadnete, môžete sa dostať do nepríjemnej situácie.

Čo sa stane, ak jazdíte s neplatným osvedčením?

Ak vás zastaví polícia a zistí, že máte neplatný malý technický preukaz, hrozí vám pokuta. Na Slovensku je to 30 eur, ak pokutu zaplatíte priamo na mieste. V prípade, že by sa prípad dostal do správneho konania, pokuta môže narásť až na 100 eur. V zahraničí by to mohlo byť ešte horšie, keďže pravidlá a výšky pokút sa líšia krajinu od krajiny.

Nezabúdajte, že aj keď si so sebou môžete vziať veľký technický preukaz, ten by mal byť využívaný len vo výnimočných situáciách, ako sú zmeny v evidencii vozidla alebo technické kontroly. Bežné používanie na cestách sa neodporúča.

Ako to vyriešiť jednoducho a rýchlo?

Ak zistíte, že váš malý „techničák” už nie je platný, nepanikárte. Výmena je jednoduchá a pomerne rýchla záležitosť. Stačí zájsť na dopravný úrad, nemusíte pritom ani navštíviť ten, ktorý patrí do vášho miesta bydliska – stačí akýkoľvek na Slovensku.

So sebou budete potrebovať občiansky preukaz, veľký technický preukaz a poplatok deväť eur. Ak sa ponáhľate, za zrýchlené vydanie zaplatíte 45 eur. Nový doklad vám vedia doručiť kuriérom priamo na vašu adresu.

Zabudnite na stres a vybavte si nový technický preukaz včas. Tých pár minút a pár eur môže ušetriť veľa nepríjemností na ceste, či už doma alebo za hranicami.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.