Telegram začal ako Messenger, dnes zásadne mení kryptomenový trh

  • Telegram dnes používajú milióny ľudí.
  • Mnohí však nevedia, čo všetko užívateľom ponúka.
  • Dnes sa radí medzi popredných hráčov v kryptosvete.
Novinky Telegram je viac ako obyčajná aplikácia na chatovanie
Telegram je viac ako obyčajná aplikácia na chatovanie. Zdroj: shutterstock.com/Mehaniq
BitmarketsBitmarkets

Pamätáte si ešte na časy, keď Telegram bol len obyčajnou aplikáciou na zasielanie správ? Keď sa bratia Nikolai a Pavel Durovovci rozhodli v roku 2013 spustiť Telegram, mnohí ho považovali za ďalšiu z mnohých chatovacích platforiem. V tom čase sa Telegram líšil najmä tým, že kládol veľký dôraz na súkromie a rýchlosť komunikácie.

Dnes, len niekoľko rokov po svojom vzniku, je Telegram omnoho viac než len aplikácia na posielanie správ – stal sa jedným z hlavných hráčov na poli kryptomien a blockchain technológií.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah
Ako to začalo?

Keď bratia Nikolai a Pavel Durovovci v roku 2013 spustili Telegram, ich hlavnou ambíciou bolo ponúknuť rýchlu a bezpečnú alternatívu k tradičným aplikáciám na zasielanie správ, píše Crypto News. Táto vízia sa rýchlo ujala a Telegram si vďaka svojmu dôrazu na súkromie a rýchlosť získal milióny používateľov po celom svete.

Durovovci však neboli spokojní s tým, že by ich aplikácia zostala len pri komunikácii. Ich cieľom bolo niečo omnoho väčšie – vytvoriť decentralizovanú platformu, ktorá by zmenila spôsob, akým ľudia interagujú v digitálnom svete.

TON

Telegram začal svoj postupný prechod do kryptosveta v roku 2018, keď Pavel Durov predstavil plán na vytvorenie blockchainovej siete TON (Telegram Open Network). TON nebola len obyčajná blockchainová sieť.

Bola navrhnutá s cieľom dosiahnuť nevídanú škálovateľnosť, schopnosť spracovať milióny transakcií za sekundu a integráciu s komunikačnými schopnosťami Telegramu. Táto platforma sľubovala nové možnosti, ako napríklad decentralizované aplikácie, smart kontrakty a vlastnú kryptomenu s názvom Gram, vysvetľuje crypto.news.

S cieľom získať financie na tento ambiciózny projekt sa Telegram rozhodol pre tzv. Initial Coin Offering (ICO), pri ktorom sa podarilo získať približne 1,7 miliardy dolárov od 175 súkromných investorov.

Krátko po tejto úspešnej akcii sa začali objavovať problémy

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) zasiahla, keď obvinila Telegram z toho, že predajom tokenov Gram vykonal neregistrovanú ponuku cenných papierov. SEC tvrdila, že tokeny Gram boli v skutočnosti cennými papiermi a mali byť registrované podľa amerických zákonov.

V marci 2020 súd v USA rozhodol v prospech SEC, čím fakticky zastavil distribúciu tokenov Gram. Tento verdikt mal ďalekosiahle dôsledky nielen pre Telegram, ale aj pre celý kryptopriemysel. Projekt TON bol nakoniec v máji 2020 oficiálne zrušený a Telegram súhlasil s vrátením finančných prostriedkov investorom, ako aj s uhradením civilnej pokuty vo výške 18,5 milióna dolárov.

Nevzdali to

Pre mnohé firmy by tento rozsudok znamenal koniec snahy o vstup do kryptosveta.Telegram sa ale nevzdal a projekt TON nebol úplne pochovaný. Skupina nezávislých vývojárov, ktorí verili v potenciál tejto technológie, sa rozhodla pokračovať vo vývoji projektu, ktorý bol neskôr premenovaný na The Open Network.

Táto blockchainová sieť dnes funguje pod záštitou neziskovej organizácie TON Foundation, ktorá sídli vo Švajčiarsku. Vedenie nadácie prevzali skúsení odborníci, ktorí pokračovali v zlepšovaní a rozvoji TON sietí, čím zabezpečili jej prežitie.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

V septembri 2023 Telegram dokonca oficiálne podporil TON ako svoju „oficiálnu web 3.0 infraštruktúru”. Tento krok výrazne zvýšil hodnotu tokenu a pritiahol nový záujem investorov.

Telegram nezaostáva ani v inováciách

Okrem svojej podpory pre TON aplikácia neustále rozširuje svoje funkcie, ktoré sa priamo zameriavajú na kryptomeny a blockchain. Platforma napríklad nedávno predstavila novú funkciu mini-aplikácií. Tie umožňujú používateľom priamo v aplikácii nielen hrať hry, ale aj spravovať svoje financie, nakupovať či dokonca investovať. Táto inovácia je súčasťou širšej stratégie, ktorá má za cieľ prepojiť svet kryptomien s bežným používateľom.

Používate Telegram?

Loading ... Loading ...

Telegram tiež oznámil spoluprácu s Trust Wallet, populárnou kryptopeňaženkou, ktorá umožní používateľom ľahko posielať a prijímať kryptomeny.

Keď sa obzrieme späť na cestu Telegramu od jeho skromných začiatkov ako aplikácie na posielanie správ až po jeho súčasnú pozíciu v kryptosvete, je jasné, že Durovovci mali vždy ambíciu dosiahnuť niečo väčšie.

A čo nás čaká v budúcnosti? Platforma má očividne veľké plány. Okrem pokračujúcej podpory pre blockchainové projekty sa špekuluje o možnom vstupe Telegramu na burzu formou IPO.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: crypto.newsTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.