Bitcoin zaznamenáva obdobie silného strachu

  • Bitcoin sa cenovo zrútil.
  • Neskôr sa z pádu pozviechal a odborníci začali upozorňovať na možné rasty.
  • Nateraz však ešte v komunite vládne strach.
Novinky Bitcoin spôsobuje negatívnu náladu
Bitcoin spôsobuje negatívnu náladu. Zdroj: shutterstock.com/Lightspring
BitmarketsBitmarkets

Bitcoin, najväčšia a najznámejšia kryptomena, nedávno zaznamenal významný pokles svojej hodnoty, čím sa dostal pod úroveň 50 000 USD. Tento dramatický prepad vyvolal medzi investormi vlnu obáv a extrémneho strachu, čo sa prejavilo aj na trhoch s ostatnými kryptomenami. Práve sentiment vyjadruje jeden z indexov, ktorý sleduje náladu kryptomenových priaznivcov.

Bitcoin a dôvody poklesu

Jedným z hlavných dôvodov tohto poklesu je celkový negatívny sentiment na trhu. Sentiment je poháňaný obavami z prichádzajúcej recesie v Spojených štátoch amerických, ale aj kolapsu japonských trhov. Takisto skolaboval mechanizmus carry trade, ktorý spočíval v požičiavaní si meny s nízkym, resp. žiadnym úrokom a nakupovaní mien s vyššou úrokovou sadzbou. Istým spôsobom to bola vlastne výmena japonského jenu za americký dolár.

Index strachu a chamtivosti

Fear and Greed Index, teda index strachu a chamtivosti, ktorý meria nálady na kryptotrhu, ukázal, že investori sú na pokraji extrémneho strachu. Tento index, pohybujúci sa na škále od 0 (extrémny strach) do 100 (extrémna chamtivosť), klesol na hodnoty, ktoré naznačujú vysokú úroveň obáv medzi investormi. Extrémny strach na trhu často vedie k ďalším výpredajom, pretože investori sa snažia minimalizovať svoje straty.

Okrem týchto obáv prispela k poklesu aj zvýšená volatilita na finančných trhoch, ktorá je spôsobená rastúcimi obavami z inflácie a možných zvyšovaní úrokových sadzieb zo strany centrálnych bánk. Tieto faktory viedli mnohých investorov k odpredaju rizikovejších aktív vrátane kryptomien.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Fear and Greed Index: Ukazovateľ sentimentu

Široký pokles v kryptomenovom sektore zdôrazňuje prepojenosť medzi jednotlivými kryptomenami a ich závislosť od celkového sentimentu na trhu. Keď Bitcoin (ako hlavná kryptomena) klesá, často nasledujú aj ďalšie kryptomeny.

Ale aj napriek súčasnému poklesu a vysokému stupňu strachu medzi investormi existujú dôvody na optimizmus. História ukázala, že takéto korekcie sú bežnou súčasťou kryptomenového trhu a často predchádzajú obdobiam výrazného rastu.

Mnohí odborníci veria, že súčasný pokles môže predstavovať príležitosť pre dlhodobých investorov, ktorí sú ochotní využiť nižšie ceny na nákup. Zároveň je dôležité sledovať vývoj regulačných opatrení a makroekonomických faktorov, ktoré budú mať kľúčový vplyv na ďalší vývoj kryptomenového trhu. Ak sa situácia v oblasti ekonomiky stabilizuje a obavy z inflácie a úrokových sadzieb sa zmiernia, môžeme očakávať obnovenie rastu.

Bitcoinový pokles pod úroveň 50 000 USD vyvolal medzi investormi vlnu extrémneho strachu, čo sa odrazilo aj na ostatných kryptomenách. Za hlavné príčiny tohto poklesu odborníci označili regulačné obavy a volatilitu na finančných trhoch. Napriek tomu existujú náznaky, že trh by sa mohol zotaviť, ak sa makroekonomické a regulačné podmienky zlepšia. Investori by mali pozorne sledovať tieto faktory a využiť príležitosti, ktoré môžu vzniknúť počas obdobia korekcie.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CryptopotatoTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.