U našich susedov tankujú vodiči najlacnejšie. Dôvod vás prekvapí

  • Motoristi už dlhšiu dobu najlacnejšie natankujú v Českej republike.
  • V prvom polroku tohto roka podiel ruskej ropy na dovoze do Česka klesol na 40 %.
Ekonomika Susedná krajina má najlacnejšie pohonné látky v regióne
Susedná krajina má najlacnejšie pohonné látky v regióne. Zdroj: Shutterstock.com/Prostock-studio
BITmarketsBITmarkets

Motoristi už dlhšiu dobu najlacnejšie natankujú v Českej republike. Ako uviedol hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda, je to vďaka tomu, že Česko stále vo veľkom nakupuje lacnú ruskú ropu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

„Kľúčovým dôvodom je to, že stále dovážajú relatívne vysoký podiel ruskej ropy, ktorá je pre západné sankcie v zľave. Vlani bol podiel ruského ropného dovozu do Česka vysoký, dosahoval 58 %. Čo dokonca znamená navýšenie oproti zhruba 50-percentnému dlhodobému priemeru v rokoch pred vojnou na Ukrajine,” uviedol Kovanda.

Podiel klesol

V prvom polroku tohto roka podiel ruskej ropy na dovozu do Česka klesol na 40 %.

„To je však zatiaľ logicky číslo len za šesť mesiacov tohto roka, takže sa nedá porovnať s predchádzajúcimi ciframi za celé roky. Hlavne aj 40-percentný podiel je stále relatívne dosť vysoký, teda aspoň na pomery krajín EÚ,” dodal Kovanda.

Poľsko do vypuknutia vojny dovážalo z Ruska 60 % ropy. Od začiatku minulého roka z Ruska nedováža žiadnu ropu. Rumunsko zase podiel ruskej ropy redukovalo z 80 % pred inváziou na minuloročných 5 %.

„Česko teda znížilo podiel len z 50 na 40 %, zatiaľ čo Poľsko z 60 na prakticky 0 % a Rumunsko z 80 na 5 %. Proti poľskému a rumunskému zníženie je to české len nevýrazné. Aj preto Česi tankujú lacnejšie ako Poliaci či Rumuni,” konštatoval Kovanda.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: