Pokles ceny obľúbeného nápoja je v nedohľadne. Zaplatíme zaň naopak ešte viac

  • Mnohí z nás pijú tento nápoj denne.
  • Už teraz je jeho cena dvojnásobná.
  • Prečo cena tak prudko rastie?
Ekonomika Ceny obľúbeného džúsu pôjdu nahor
Ceny obľúbeného džúsu pôjdu nahor. Zdroj: shutterstock.com/Grustock
BITmarketsBITmarkets

Produkcia pomarančov v USA zaznamenala výrazný pokles a ceny džúsu naďalej stúpajú.

Nie je to ľahké

Toto odvetvie čelí mnohým hrozbám vrátane extrémnych poveternostných podmienok, chorôb pomarančovníkov a ekonomických tlakov.

TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Ceny len tak ľahko neklesnú

Podľa ministerstva poľnohospodárstva USA americkí pestovatelia citrusových plodov prichádzajú každý rok o milióny dolárov. Kontrakty na pomarančový džús zároveň dosiahli rekordné hodnoty.

Produkcia citrusových plodov v USA je momentálne dosť zúfalá,” povedal pre CNBC Daniel Munch, ekonóm zo združenia amerických farmárov.

Keď máte nedostatočnú ponuku, ktorá nie je schopná uspokojiť dopyt, ceny pre spotrebiteľov prudko stúpajú.

Florida zaznamenala v uplynulých rokoch dramatický pokles produkcie pomarančov. Podľa ministerstva poľnohospodárstva v roku 1998 zaberali pomarančové sady na Floride viac ako 658 000 akrov (266 283,02 hektára). No v roku 2023 to bolo už len 303 000 akrov. Ich celková plocha tak za 25 rokov klesla o viac ako 50 %.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Choré plody

Veľkú časť tohto úbytku pomarančovníkov možno pripísať šíreniu choroby, tzv. zelenania citrusov, ktoré preto nikdy celkom nedozrejú. Ochorenie spôsobuje baktéria Candidatus liberibacter, ktorú prenáša hlavne hmyz z rodu Psylla, konkrétne Diaphorina citri. Ak je raz strom nakazený baktériou, nie je možné vyliečiť.

Snažia sa nájsť riešenie

Vedci na celom svete sa snažia nájsť spôsob, ako proti nákaze bojovať, no zatiaľ sa problémy, ktoré trápia producentov pomarančov, nedajú ľahko napraviť. Okrem toho, klimatická zmena spôsobila, že extrémne počasie je bežnejšie, čo tiež ničí úrodu.

Niektoré z kľúčových výskumných centier sa snažia o vyšľachtenie odrôd odolných voči zeleneniu citrusov. Iné vyvíjajú antimikrobiálne ošetrenie a hľadajú ďalšie riešenia na kontrolu škodcov, ako je zakrývanie úrody.

Úrodu však zatiaľ stále ohrozujú choroby aj nepriaznivé počasie, čo vedie expertov k presvedčeniu, že vyššie ceny pomarančového džúsu pravdepodobne pretrvajú, aspoň v krátkodobom horizonte.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: