Slovenskí penzisti budú mať štedré Vianoce. Narastie im dôchodok a ubudne aj byrokracia

  • Penzisti dostanú v decembri vyššie dôchodky.
  • Prilepšia si poberatelia každej dôchodkovej dávky.
Novinky Penzisti dostanú vyšší trinásty dôchodok
Penzisti dostanú vyšší trinásty dôchodok. Zdroj: shutterstock.com/Prostock-studio/Claudio Divizia
BITmarketsBITmarkets

Tento rok budú mať slovenskí penzisti bohaté Vianoce. Sociálna poisťovňa im vyplatí nový 13. dôchodok a seniori si slušne prilepšia. Okrem vyššej sumy, ktorú dôchodcovia dostanú, je novinkou aj menej papierovačiek.

Penzisti budú mať bohaté Vianoce

Sociálna poisťovňa bude tento rok penzistom vyplácať nový, plnohodnotný 13.dôchodok. Seniori dostanú vyššiu sumu ako po iné roky. Doposiaľ bol 13. dôchodok sociálnou dávkou, no po novom sa z neho stala nová dôchodková dávka, ktorá je omnoho štedrejšia.

Nárok na 13. dôchodok majú poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku.

Výška nového 13. dôchodku

Výška dávky závisí od toho, aký druh dôchodku penzista poberá. Nezohľadňuje sa však jeho suma, pretože výpočet je založený na priemernej výške tej dôchodkovej dávky, ktorú penzista poberá. Sociálna poisťovňa pritom vychádza zo štatistiky za predchádzajúci rok.

Výška nového 13. dôchodku

Minimálna suma, ktorú seniori v decembri dostanú, bude 300 eur, maximálna presiahne až jej dvojnásobok.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny odstránilo nepomer medzi poberateľmi starobnej a predčasnej penzie tým, že zaviedlo strop pre 13. dôchodok.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Sociálna poisťovňaTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.