Bitcoin čaká silný pohyb, ukazuje to tento indikátor

  • Bitcoin môže očakávať silný pohyb.
  • Je to dané konkrétnymi ukazovateľmi.
  • Ide predovšetkým o tzv. Bollingerove pásma.
Novinky Bitcoin čaká silný pohyb
Bitcoin čaká silný pohyb. Zdroj: shutterstock.com/Atichat Wattanasin Stone
BITmarketsBITmarkets

Bitcoin, najznámejšia kryptomena na svete, opäť čelí významnému momentu. Tentokrát je stredobodom pozornosti technický indikátor známy ako Bollingerove pásma (Bollinger Bands). Tento indikátor, vytvorený Johnom Bollingerom, sa využíva na meranie volatility trhu a predikciu potenciálnych cenových pohybov. Je preto podstatné skúmať, ako sa Bitcoin pohybuje v rámci týchto pásiem, a čo to môže znamenať pre budúcnosť jeho ceny.

Aktuálna situácia

Podľa indikátora, Bitcoin sa v posledných týždňoch pohyboval blízko spodnej hranice Bollingerových pásiem. To naznačuje, že by mohol byť prepredaný. Daný stav často vedie k zvýšenej volatilite, pretože obchodníci a investori reagujú na zmeny ceny. V minulosti, keď sa Bitcoin ocitol v podobnej situácii, nasledovali výrazné cenové pohyby, buď smerom hore alebo dole.

Technická analýza

Technická analýza je metóda hodnotenia finančných nástrojov, ako sú akcie, komodity alebo kryptomeny, na základe historických cenových pohybov a objemu obchodov. Tento prístup sa opiera o grafy a rôzne technické indikátory, ako sú kĺzavé priemery, RSI (Relative Strength Index), MACD (Moving Average Convergence Divergence) a Bollingerove pásma. Cieľom technickej analýzy je identifikovať vzory a trendy, ktoré môžu naznačovať budúce cenové pohyby, čo pomáha obchodníkom a investorom pri rozhodovaní o vstupe alebo výstupe z obchodov.

 

Bollingerove pásma fungujú tak, že tvoria tri línie: strednú líniu (ktorá je jednoduchým kĺzavým priemerom ceny) a dve vonkajšie línie, ktoré sú štandardnou odchýlkou od tohto priemeru. Keď je cena blízko alebo pod spodnou líniou, považuje sa to za signál prepredaného trhu. Naopak, keď je cena blízko alebo nad hornou líniou, považuje sa to za signál prekúpeného trhu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin a možné scenáre

Kryptomenoví obchodníci a analytici sa teraz sústreďujú na to, čo bude nasledovať. Jedna z možností je, že Bitcoin zažije odraz od spodnej hranice Bollingerových pásiem a začne stúpať. Tento scenár by mohol prilákať nových investorov a zvýšiť cenu. Na druhej strane, ak by cena prelomila spodnú hranicu pásiem, mohlo by to viesť k ešte výraznejšiemu poklesu.

Historické dáta ukazujú, že Bitcoin často reaguje na takéto technické signály, no trh s kryptomenami je známy svojou nepredvídateľnosťou. Investori by mali byť pripravení na rôzne scenáre a zvážiť svoje riziká. Bollingerove pásma sú len jedným z mnohých nástrojov, ktoré môžu pomôcť pri analýze trhu, no rozhodne nie sú neomylné.

Aktuálna situácia Bitcoinu a jeho pohyb v rámci Bollingerových pásiem naznačuje, že môžeme byť na prahu výrazných cenových pohybov. Či už pôjde o rast alebo pokles, záleží na mnohých faktoroch, vrátane sentimentu na trhu, makroekonomických ukazovateľov a ďalších technických signálov.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CointelegraphTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.