Ekonomika je na pokraji recesie

  • Americká ekonomika stojí na pokraji recesie.
  • Krízu signalizuje dôležitý indikátor ISM New Orders.
  • Problém s hospodárskym rastom má už niekoľko rokov aj Európa.
Ekonomika Ekonomika na pokraji recesie
Ekonomika na pokraji recesie. Zdroj: shutterstock.com/Who is Danny
BITmarkets BITmarkets

Americká ekonomika je už dlhšie obdobie na pokraji recesie. Dokonca najnovšie údaje signalizujú, že neistota sa stupňuje, uvádza správa Finbold. Výrazné spomalenie ekonomickej aktivity si všimla aj investičná platforma Game of Trades, ktorá čerpala údaje z indexu ISM New Orders.

Americká ekonomika na pokraji recesie

ISM New Orders je kľúčový ekonomický ukazovateľ, ktorý sleduje objem nových objednávok prijatých výrobcami. Často sa dokonca označuje za základný ukazovateľ ekonomického zdravia. Nedávno však klesol na vyše ročné minimum čo naznačuje, že hospodárske oživenie sa zastavuje. Podobné správanie sme na trhu mohli vidieť aj napríklad počas finančnej krízy v roku 2008.

Riziko recesie je cítiť aj na sentimente ľudí. Až 50 % Američanov verí, že USA už v recesii je. Mnohí sú však zaslepený neustálym rastom akciového trhu, ktorý láme rekordy. Je ale potrebné brať na vedomie, že zatiaľ čo index o nových objednávkach hovorí o ekonomickej aktivite, akciový trh hovorí o sentimente investorov.

https://x.com/GameofTrades_/status/1817184720712843304

Európa rastie najpomalšie

Keď hovoríme o ekonomike na pokraji recesie, ani zďaleka sa to netýka iba USA. Rovnaké obavy vznikajú aj v Európe, ktorá má problém dosahovať vyšší rast hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa údajov MMF Európa dosahuje posledné roky jeden z najslabších rastov reálneho HDP spomedzi všetkých regiónov na svete.

ISM New Orders

ISM New Orders. Zdroj: Game of Trades

Rast akciového trhu v USA

Americké akciové indexy prekonávajú historické maximá a neustále stúpajú. Ekonómovia sa obávajú, že takýto rast je dlhodobo neudržateľný a praskne bublina.

Keďže sú v súčasnosti práve americké akcie ako hlavný pozitívny faktor ekonomiky, sústreďuje sa na nich veľká pozornosť. Preto ak náhodou praskne bublina, zrejme to stiahne ekonomiku do depresie. Populárny makroekonóm Henrik Zeberg nedávno varoval pred recesiou a uviedol, že americké akcie postihne najväčší pád od roku 1929.

V podobný scenár verí aj Robert Kiyosaki, ktorý nedávno opäť varoval pred vážnou ekonomickou krízou a upozornil svojich sledujúcich, že by sa mali pripraviť na ťažké časy. V skutočnosti ale neexistuje zaručený návod na to ako na 100 % predpovedať recesiu. Napriek tomu by vaše investície mali byť diverzifikované, aby ste čo najlepšie podobných šokom odolali.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FinboldTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.