Dočkajú sa Slováci 4-dňového pracovného týždňa? Zamestnávatelia a odborári sa vyjadrili

  • Štvordňový pracovný týždeň by mnohých Slovákov bezpochýb potešil.
  • Aký prístup však k nemu majú zamestnávatelia a odborári?
Ekonomika Zamestnávatelia a odborári sa vyjadrili k štvordňovému pracovnému týždňu
Zamestnávatelia a odborári sa vyjadrili k štvordňovému pracovnému týždňu. Zdroj: Shutterstock.com/insta_photos, Studio Romantic
BITmarkets BITmarkets

Zavedenie štvordňového pracovného týždňa by pre zamestnávateľov predstavovalo problém, pretože by ešte viac zhoršilo súčasný nedostatok pracovnej sily. Podľa nich by sa mala skrátená pracovná doba riešiť prostredníctvom kolektívneho vyjednávania.

Odborári, naopak, považujú zníženie počtu pracovných hodín za riešenie problému s nedostatkom pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií, komôr a samotných odborárov, uvádza portál Teraz.sk.

Nedostatok pracovnej sily

Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, uviedla, že asociácia pravidelne zamestnávateľov upozorňuje na jeden dlhodobý problém. Tým je nedostatok pracovnej sily. V prípade, že by o štvordňový pracovný týždeň prejavilo záujem viacero zamestnancov, výpadok by mohol ešte výraznejšie umocniť túto situáciu.

 

„Pre určitý typ pracovných pozícií, najmä v nevýrobnom sektore, je za určitých podmienok možné skrátiť pracovný čas na pracovisku, avšak kratší pracovný týždeň by firmám, ktoré majú napr. nepretržité prevádzky, v súvislosti s prijímaním nových ľudí spôsobil vyššie náklady či zvýšenú administratívu,” dodala Filová.

Asociácia sa ďalej nestotožňuje s názorom, aby bol kratší pracovný čas prikázaný centrálnym spôsobom. Podľa asociácie by sa mal tento inštitút upravovať formou kolektívnych vyjednávaní. Práve vďaka nim už totiž dnes niektoré spoločnosti dohodli kratší pracovný týždeň, ako je klasický pracovný čas.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Nepríjemné následky

Podľa generálneho sekretára Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka by štvordňový pracovný týždeň mal „nedozerné následky” na schopnosť firiem plniť zákazky a výrazne by zhoršil situáciu na trhu práce, kde chýba takmer 100 000 zamestnancov. Hošták zdôraznil, že zahraničné experimenty (napr. Island, Belgicko) nepotvrdili opodstatnenosť takýchto sociálnych pokusov, a pracovný týždeň tam zostal päťdňový.

Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy, Andrej Lasz, vysvetlil, že zavedenie štvordňového pracovného týždňa by zvýšilo potrebu ďalších zamestnancov, predovšetkým v odvetviach s nepretržitou prevádzkou, ako sú energetika a doprava. Takáto zmena by podľa jeho slov na celonárodnej úrovni vyžadovala desiatky tisíc nových pracovníkov, čo nie je reálne zabezpečiť.

Skrátenie pracovného týždňa nepodporujú ani agropotravinári. Hovorkyňa SPPK Jana Holéciová poukázala na to, že SPPK rázne odmieta úvahy týkajúce sa štvordňového pracovného týždňa. Dôvodom je, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo sa dlhodobo trápia s nedostatok pracovnej sily.

Ak by došlo k zavedeniu skráteného pracovného týždňa, počet cudzincov a brigádnikov, ktorí pracujú v týchto sektoroch, by bol ešte vyšší.

„V agropotravinárstve sa preto hľadajú spôsoby, ako zapojiť viac ľudí do pracovného procesu, než im skracovať pracovný čas,” dodala Holéciová.

Čo na to odborári?

„Často sa hovorí, že nemôžeme skracovať pracovný čas kvôli vysokému nedostatku pracovnej sily na Slovensku. Avšak práve zníženie pracovných hodín by mohlo byť riešením tohto problému,” uviedla Martina Nemethová, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR.

Keď sektory trpia nedostatkom pracovnej sily, vysokými nákladmi spojenými s neobsadenými pozíciami a potrebou využívať agentúrnych pracovníkov, treba sa podľa nej zamyslieť, prečo k nedostatku pracovnej sily vôbec dochádza.

„Odpoveď často spočíva v neudržateľných pracovných podmienkach, nadčasoch, ťažkej fyzickej práci a nízkej mzde. Riešením môže byť skrátenie pracovného času,” uzavrela hovorkyňa KOZ SR.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Teraz.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.