Letné kontroly bufetov sú v plnom prúde. Takto rozoznáte kontrolóra od zákazníka

  • Kontrolóri navštívia prevádzku, objednajú si a sledujú, či dostanú pokladničný blok.
  • Ak blok nedostanú, podnikateľovi hrozí mastná pokuta.
Ekonomika Letné kontroly bufetov sú v plnom prúde
Letné kontroly bufetov sú v plnom prúde. Zdroj: Shutterstock.com/Markus Photo and video, ViDI Studio
BITmarkets BITmarkets

Finančná správa vykonáva kontrolu bufetov a stánkov v rámci akcie Horúce leto 3. V prvom mesiaci už udelila pokuty v celkovej výške viac ako 70-tisíc eur. Mnohé prevádzky pritom nezabezpečujú vydávanie pokladničných blokov, uvádza portál STVR.

Kontrolóri navštívia prevádzku, objednajú si a sledujú, či dostanú pokladničný blok. Po tomto kroku sa identifikujú. „Skontrolujeme, či je tržba riadne zaznamenaná v pokladni, či sa údaje odosielajú do systémov finančnej správy a či doklad spĺňa všetky predpísané náležitosti,” vysvetlil jeden z kontrolórov.

Jednou pokutou to neskončí

Ak prevádzkovateľ nevydá doklad, hrozí mu pokuta. Kontrolóri môžu prevádzku skontrolovať aj opakovane. „Pri prvom porušení sa pokuta pohybuje od 330 eur vyššie, pri druhom porušení už od 660 eur vyššie,” vysvetlil kontrolór.

V júli boli udelené pokuty v celkovej výške viac ako 70-tisíc eur. Finančná správa však zdôrazňuje, že hlavným cieľom akcie „Horúce leto 3” nie je predovšetkým ukladanie pokút.

Cieľom akcie je zvýšiť povedomie verejnosti o povinnosti vydávať pokladničné doklady a o právach zákazníkov tieto doklady požadovať. Chceme zabezpečiť, aby trh nebol deformovaný a poctiví podnikatelia neboli poškodzovaní nepoctivými praktikami,” vysvetlil vedúci komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva SR Radoslav Kozák.

Letné kontroly sa sústreďujú najmä na bufety, stánky a zmrzlinárne. „Kontrolóri prídu, objednajú si ako bežní zákazníci a čakajú na pokladničný blok. Na prvý pohľad je zrejmé, že sú v očakávaní. Po obdržaní bloku sa identifikujú, predložia svoje preukazy, spíšu zápisnicu a tým je kontrola ukončená,” opísala zamestnankyňa kontrolovanej prevádzky.

Občas je potrebné, aby prišla kontrola a overila, či svoju prácu vykonávame správne,” dodal zamestnanec bufetu. Finančná správa tento rok uskutočnila už viac ako 640 kontrolných nákupov. Akcia potrvá až do konca leta.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Pýtať blok nie je hanba

Preventívny charakter akcie má podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností, preto je pre finančnú správu dôležité informovať o nej aj prostredníctvom informačného letáku „Radšej osveta ako pokuta”. Finančná správa je zodpovedná za zabezpečenie a kontrolu dodržiavania zákona, ktorý podnikateľom ukladá povinnosť vydávať zákazníkom pokladničné doklady.

Predchádzajúce podobné akcie ukázali, že takéto kontroly sú nevyhnutné, pretože tendencia subjektov plniť svoje zákonné povinnosti je často negatívna.

Finančná správa sa snaží zabezpečiť, aby podnikateľské podmienky boli férové a aby poctiví podnikatelia neboli poškodzovaní nepoctivými praktikami. Verejnosť môže pomôcť tým, že si pri nákupoch bude pýtať pokladničný doklad. Niektorí podnikatelia, ktorí nevydávajú doklady, si tým krátia tržby a znižujú svoju daňovú povinnosť.

Týmto spôsobom klamú svojich zákazníkov, ktorí platia za tovar alebo služby cenu vrátane DPH, pričom úlohou podnikateľa je odviesť túto daň do štátneho rozpočtu. Ak podnikateľ doklad nevystaví, daň sa neodvedie.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: STVRTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.