Majitelia domov zabúdajú na povinnosť. Jej ignorovanie môže mať tragické následky

  • Každá fyzická osoba je zodpovedná za pravidelné čistenie a kontrolu svojho komína.
  • Pri zanedbaní môže dôjsť k vzniku požiaru, ktorý je nebezpečný.
Off topic Majitelia domov zabúdajú na povinnosť
Majitelia domov zabúdajú na povinnosť. Zdroj: Shutterstock.com/Uesiba, Krakenimages.com
BITmarkets BITmarkets

Revízia komína a komínovej cesty sa zaoberá hodnotením ich funkčnosti, priechodnosti, bezpečnosti a správnym odvádzaním spalín. Podľa zákona o ochrane pred požiarmi je táto revízia povinná pre všetkých. Každá fyzická osoba je zodpovedná za pravidelné čistenie a kontrolu svojho komína. Upozorňuje na to portál Pravda.sk.

Hasiči každoročne upozorňujú na potrebu revízie a čistenia komína pred začiatkom vykurovacej sezóny, keďže pravidelne zasahujú pri požiaroch spojených s vykurovacími telesami.

Najčastejšie chyby

Najčastejšími príčinami týchto požiarov sú nevhodný technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia, nesprávna obsluha alebo zlý technický stav vykurovacích zariadení,” uvádza tlačový odbor Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Len za prvých deväť mesiacov minulého roka zasahovali pri 371 požiaroch tohto druhu, pričom výška škôd dosahovala takmer milión eur.

Čo odporúča hasičský zbor?

Pre zabezpečenie pravidelného čistenia a kontroly komínov je nevyhnutné zabezpečiť odborné preskúšanie komínov kvalifikovanými osobami. Majitelia sú zodpovední za celkový technický stav a údržbu svojich komínov a musia pravidelne vykonávať ich čistenie a kontroly.

Pri kontrole vykurovacích zariadení je dôležité zamerať sa na stavebné prevedenie a funkčnosť a skontrolovať, či nedošlo k prehoreniu materiálu a jeho poškodeniu. Pri plynových spotrebičoch by sa mala pozornosť sústrediť na čistotu komínových prieduchov, zabezpečenie správneho ťahu komína a dodržiavanie revíznych prehliadok, aby sa predišlo úniku plynu do okolia.

Do kotlov, kachlí a krbov patrí len palivo, ktoré je na tento účel určené. Spaľovanie domácich odpadkov, plastov a iných vysoko horľavých materiálov zvyšuje riziko vzniku požiaru a zároveň prispieva k znečisteniu ovzdušia.

V blízkosti kotlov, kachlí a krbov sa nesmú uchovávať žiadne horľavé materiály. Odlietajúce žeravé častice pri kúrení môžu totiž spôsobiť požiar.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Kedy zaobstarať revíziu?

Ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé palivá, revízia by mala prebiehať raz za 4 mesiace. Ak sú pripojené spotrebiče na plynné palivá a komín nemá vložku, revízia sa vykonáva raz za 6 mesiacov. V prípade, že komín má vložku a sú pripojené spotrebiče na plynné palivá, revízia by mala prebiehať raz za 12 mesiacov.

Komín, ktorý je pripojený k spotrebiču na tuhé, kvapalné alebo plynné palivo a nebol používaný dlhšie než štyri (pre tuhé palivá) alebo šesť (pre kvapalné a plynné palivá) mesiacov od posledného čistenia a kontroly, nemusí byť kontrolovaný a čistený, kým sa opäť nezačne používať. Pred opätovným uvedením spotrebiča do prevádzky je však nutné vykonať kontrolu a čistenie komína.

Komín v príležitostne využívaných stavbách treba čistiť a kontrolovať aspoň raz za dva roky.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Pravda.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.