Najlepšie miesto na život majú Slováci doslova „pod nosom”. Titul obhájilo tretí rok po sebe

  • Mnohých výsledok prestížneho rebríčka asi neprekvapí.
  • Mesto môže byť príkladom pre ostatné metropoly.
  • V jednej kategórii má ešte rezervy.
Off topic Najlepšie mesto na život
Najlepšie mesto na život. Zdroj: shutterstock.com/AlexAnton

Hlavné mesto Rakúska je pre mnohých Slovákov doslova na skok. Tento rok opäť dokázalo, že je jedným z najlepších miest na život na svete.

Veľký úspech

Podľa prestížneho rebríčka The Economist sa Viedeň už tretí rok po sebe stala najobývateľnejším mestom sveta. Tento úspech opäť potvrdzuje jej výnimočnú kvalitu života, a to aj v období globálnej nestability a rastúcich životných nákladov.

Najlepšie miesto na život

Viedeň nie je len turistickým rajom plným krásnych historických pamiatok, ale aj mestom, kde sa jeho obyvatelia tešia z vysokého štandardu života.

Kritériá hodnotenia

Rebríček Global Liveability Index, ktorý hodnotí mestá na základe piatich hlavných kritérií – stabilita, kultúra a životné prostredie, vzdelávanie, zdravotná starostlivosť a infraštruktúra – odhalil, že Viedeň dosiahla takmer perfektné skóre až v štyroch z týchto piatich oblastí.

Stabilita a bezpečnosť

Stabilita je kľúčovým faktorom, ktorý prispieva k vysokej kvalite života vo Viedni. Mesto je známe nízkou mierou kriminality a vysokou úrovňou bezpečnosti, čo obyvateľom aj návštevníkom umožňuje cítiť sa bezpečne a pohodlne.

Zdravotná starostlivosť a vzdelávanie

Viedeň sa môže pochváliť aj vynikajúcou zdravotnou starostlivosťou a vzdelávacím systémom. Kvalitné nemocnice a zdravotné zariadenia sú dostupné pre všetkých obyvateľov, čo prispieva k ich celkovému zdraviu a pohodliu. Okrem toho Viedeň ponúka širokú škálu vzdelávacích inštitúcií, ktoré zabezpečujú vysokú úroveň vzdelania od základných škôl až po univerzity.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Infraštruktúra

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý prispieva k obývateľnosti Viedne, je jej infraštruktúra. Mestská doprava je efektívna a spoľahlivá, čo uľahčuje každodenný život obyvateľov. Viedeň má tiež dobre udržiavané cesty, moderné verejné priestory a množstvo rekreačných zariadení, ktoré obohacujú život v meste.

Tu má Viedeň rezervy

Aj keď Viedeň nedosiahla najvyššie skóre v oblasti kultúry a životného prostredia, stále ponúka bohatý kultúrny život a čisté životné prostredie. Mesto je domovom mnohých múzeí, divadiel a hudobných sál, ktoré lákajú návštevníkov z celého sveta. Prírodné parky a zelené plochy zase poskytujú obyvateľom priestor na oddych a relaxáciu.

Východ verzus Západ

Zatiaľ čo Viedeň a ďalšie mestá západnej Európy dominujú v rebríčku (Kodaň, Zürich, Ženeva a pod.), východoeurópske mestá tiež zaznamenávajú výrazné zlepšenia.

Budapešť, Belehrad a Bukurešť významne poskočili v rebríčku vďaka zlepšeniu vo vzdelávaní a zdravotnej starostlivosti. Tento trend naznačuje potenciál východnej Európy dohnať (a možno aj predbehnúť) západných susedov.

Na druhej strane, niektoré mestá zaznamenali pokles v rebríčku. Napríklad Mníchov a Dublin čelili zhoršeniu svojho postavenia pre lokálne problémy. Globálna nestabilita, protesty a ekonomické tlaky naďalej ovplyvňujú výsledky mnohých miest.

Viete si predstaviť žiť vo Viedni?

Loading ... Loading ...

Viedeň je nielen symbolom vysokého štandardu života, ale aj príkladom pre ostatné mestá. Jej úspech v rebríčku Global Liveability Index ukazuje, čo je možné dosiahnuť s vyváženým zameraním na všetky aspekty života.

Pre Slovákov, ktorí majú Viedeň za rohom, je táto metropola nielen blízkym susedom, ale aj vzorom toho, ako by malo vyzerať ideálne mesto na život. Viedeň teda zostáva miestom, kde je radosť žiť.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.