Situácia s opatrovateľkami na Slovensku je alarmujúca. Budú sa zatvárať zariadenia?

  • Bez opatrovateliek systém starostlivosti o odkázaných skolabuje.
  • Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR už roky upozorňuje, že príde deň, kedy zariadenia začnú vracať klientov príbuzným.
Novinky Situácia s opatrovateľkami na Slovensku je alarmujúca
Situácia s opatrovateľkami na Slovensku je alarmujúca. Zdroj: Shutterstock.com/Julia Zavalishina
BITmarkets BITmarkets

Desaťročia trvajúce podfinancovanie sociálnych služieb zo strany štátu a rastúci vek dožitia v chorobe si začínajú na Slovensku vyberať svoju daň. Ako upozorňuje Komora opatrovateliek Slovenska, nedocenená fyzická a psychická náročnosť práca opatrovateľov, sústavné preťažovanie kvôli ich nedostatočnému počtu, zdegradovanie profesie opatrovateľa a k tomu minimálny plat, spôsobujú, že na ponuku práce opatrovateľa sa už nikto nehlási.

Bez opatrovateliek pritom systém starostlivosti o odkázaných skolabuje.

Zatváranie zariadení

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR už roky upozorňuje, že príde deň, kedy zariadenia začnú vracať klientov príbuzným. Niektoré už podľa komory k najhoršiemu scenáru pristupujú. „Prednedávnom Domov MUDr. Dallosa v Moravskom Sv. Jáne kvôli nedostatku opatrovateliek musel zatvoriť zariadenie a žiadať príbuzných, aby si klientov zobrali domov. Rodiny sú zdesené a nevedia, čo majú robiť,” poukázala.

 

Komora opätovne pripomína, že práca opatrovateľky je fyzicky a psychicky náročná a nedokáže ju vykonávať hocikto. S cieľom jej zatraktívnenia opakovane žiadala započítanie praxe zo zahraničia ako aj z domácej starostlivosti, či zrovnoprávnenie platových podmienok vo verejných a neverejných zariadeniach. Navrhovala daňové úľavy a isté benefity na prilákanie nových opatrovateľov do systému.

„Sociálne služby a ich najkľúčovejší článok opatrovatelia však stále nie sú prioritou tohto štátu. Kompetentní aj naďalej idú cestou prehliadania profesionálnych opatrovateľov, čo má za následok ich kritický nedostatok,” konštatuje komora.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Tá preto naliehavo žiada vládu, aby zvýšila investície do sociálnych služieb, a to primárne na platy opatrovateľov/liek.

”To je najväčší kameň úrazu, 64 % zamestnancov v starostlivosti o klienta sú opatrovateľky a bez opatrovateliek nemôžu sociálne služby existovať,” uzavrela predsedníčka komory Dana Grafiková.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: