PS kritizuje príspevok z dielne rezortu práce. Podľa strany je v ohrození skupina Slovákov

  • Erik Tomáš údajne tvrdí, že si opatrovatelia môžu privyrobiť.
  • PS argumentuje, že minister zjavne netuší, ako vyzerá realita opatrovníctva.
Ekonomika PS kritizuje príspevok z dielne ministerstva práce
PS kritizuje príspevok z dielne ministerstva práce. Zdroj: shutterstock.com/Ground Picture
BITmarkets BITmarkets

To, čo minister práce Erik Tomáš pridal ľuďom so zdravotným znevýhodnením na dôchodkoch, teraz odoberá ich opatrovateľom. Tvrdí to opozičná strana Progresívne Slovensko (PS).

Podľa nich sme opäť svedkami nedomyslených opatrení tejto vlády, ktorá ignoruje ohrozené skupiny obyvateľstva. O tomto probléme informuje agentúra SITA.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Niekde pridali, inde ubrali, tvrdí PS

„Ide o prípady, keď dôchodok opatrovaného prevyšuje dvojnásobok životného minima, čo je v súčasnosti ani nie 548 eur. O túto sumu bude nižší opatrovateľský príspevok,” vysvetlila podpredsedníčka PS Simona Petrík.

Argument Erika Tomáša:

Podľa nej minister argumentuje, že opatrovatelia si môžu privyrobiť. „To asi nezažil realitu opatrovníctva, kde ľudia poskytujú takmer nepretržitú starostlivosť,” dodala.

Podľa poslankyne PS Veroniky Veslárovej si opatrovatelia nemôžu dovoliť stratiť ani cent z vyplácaných príspevkov, často ide o ich jediný zdroj príjmu.

„Pokiaľ by bol opatrovník v práci, zdravotne znevýhodnený nemá s kým ostať,” doplnila.

Aké vidia riešenie?

Riešením by podľa nej bolo, ak by štát nešikanoval ľudí so zdravotným znevýhodnením a nekrátil im príspevky. Pomohlo by tiež, ak by sa sfunkčnila odľahčovacia služba, ktorá by odbremenila opatrovateľov.

„Minister Erik Tomáš sa stále odvoláva na veľkú novelu o sociálnych službách. Tá však bude realitou až v roku 2026. Dovtedy musia zdravotne znevýhodnení a ich opatrovatelia čakať, respektíve si pomáhať, ako vedia,” uzavrela Veslárová.

Reakcia rezortu

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR reagovalo, že spomínané zmeny priniesol zákon z dielne bývalej vládnej koalície, ktorý bol schválený ešte v roku 2022, ale niektoré jeho ustanovenia, vrátane nových pravidiel krátenia opatrovateľských príspevkov, nadobudli účinnosť až 1. júla tohto roku.

„Presadila ho vtedajšia poslankyňa Za ľudí a súčasná členka strany Demokrati Jana Žitňanská a podporil ho aj Tomáš Valášek, podpredseda Progresívneho Slovenska, ktoré dnes tieto zmeny kritizuje,” zdôraznil rezort.

 

Cieľom autorky bolo podľa ministerstva zrovnoprávnenie všetkých poberateľov opatrovateľských príspevkov. Novela zákona zabezpečila, že aj opatrovatelia v dôchodkovom veku majú nárok na plný opatrovateľský príspevok, ale jeho výška sa zároveň posudzuje podľa príjmu odkázanej osoby.

Upozornili sme na to už v uplynulých týždňoch s tým, že podľa kvalifikovaných odhadov si viac ako 90% poberateľov opatrovateľského príspevku polepší, ale chceme to odsledovať v praxi a v prípade potreby reagovať.

Ministerstvo opätovne pripomenulo, že ide o dočasné obdobie, keďže od začiatku roku 2026 musí platiť reforma, ktorá zmení financovanie sociálnych služieb.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Po novom bude už len jeden komplexný príspevok pre odkázaného človeka a ten sa rozhodne, či ho použije na opatrovanie príbuznými, na domácu opatrovateľskú službu poskytnutú terénnym pracovníkom alebo na pobytové zariadenie.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: