Koľko bude stáť zlato vo štvrtom kvártali 2024? Banka Morgan Stanley zverejnila predikciu

  • Investičná banka predpovedá cenu drahého kovu.
  • Vysvetľuje, aké faktory ovplyvňujú vývoj ceny.
Novinky Zlato
Zlato. Zdroj: shutterstock.com/Watchara Ritjan
BITmarkets BITmarkets

Keď sa vo svete dejú dynamické zmeny ovplyvnené globálnymi konfliktmi či ekonomickými krízami, investori sa často obracajú k stabilnejším aktívam. Jedným z nich je zlato, ktoré zaznamenalo výrazný rast za posledných sedem mesiacov, čo predstavuje nárast o takmer 18 %.

Investičná banka Morgan Stanley nedávno aktualizovala svoju prognózu ceny zlata pre štvrtý kvartál roku 2024 a predpokladá, že tento trend bude pokračovať, píše Watcher.Guru.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Koľko bude stáť zlato?

Podľa analytikov z Morgan Stanley by cena zlata mohla v štvrtom kvartáli roku 2024 prekročiť hranicu 2 600 dolárov za uncu.

Aktuálna cena

Aktuálne sa zlato obchoduje okolo 2 400 dolárov, čo znamená, že by mohlo dôjsť k nárastu o ďalších 200 dolárov. Tento nárast predstavuje približne 8,5 % návratnosť investície.

Amy Gower, vedúca skupiny stratégov Morgan Stanley, uviedla:

Hoci obavy z recesie v USA rastú, naši ekonómovia stále predpovedajú mäkké pristátie, s možnou silnejšou reakciou Fedu v prípade oslabenia dát, čo by malo podporiť prílivy investorov do zlata.

Globálne faktory ovplyvňujúce cenu zlata

Jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich rast ceny zlata je hromadenie zásob tohto drahého kovu centrálnymi bankami rozvojových krajín. Čína, ktorá nakupovala zlato nepretržite 18 mesiacov, je len jedným z príkladov.

Podobné kroky podnikli aj Rusko, India, Juhoafrická republika a Brazília. Tieto nákupy výrazne prispeli k rastu cien zlata a vytvorili pozitívne nálady na globálnych trhoch.

Okrem centrálnych bánk však do zlata investujú aj maloobchodní investori a inštitucionálne fondy. Tieto široké akumulácie naznačujú silný dopyt po zlate, čo ešte viac posilňuje predpoklady o jeho raste.

Očakávania pre blízku budúcnosť

Ak sa prognózy Morgan Stanley naplnia, cena zlata by mohla na konci roka 2024 prekročiť hranicu 2 600 dolárov. Tento rast by znamenal pokračovanie pozitívneho trendu, ktorý zlato zaznamenalo počas tohto roka. Pre investorov to predstavuje príležitosť zabezpečiť si svoje portfóliá proti potenciálnym ekonomickým šokom a volatilite trhov.

V čase, keď sa svet nachádza v nepokojoch a neistotách, zlato opäť ukazuje svoju hodnotu ako bezpečný prístav. Napriek rôznym výzvam a potenciálnym rizikám ostáva tento drahý kov silným aktívom, ktoré môže ponúknuť stabilitu a ochranu proti inflácii a ekonomickým turbulenciám.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Watcher.GuruTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.