V obľúbenej letnej destinácii bijú na poplach. Aj domáci chodia radšej na dovolenku inde

  • Turecko bolo vždy známe tým, že ide o cenovo dostupnú dovolenkovú lokalitu.
  • Tomu však zrejme odzvonilo, pretože v ňom dovolenku netrávia už ani domáci.
Ekonomika V obľúbenej letnej destinácii bijú na poplach
V obľúbenej letnej destinácii bijú na poplach. Zdroj: Shutterstock.com/proslgn, BearFotos
BITmarkets BITmarkets

Niektoré z reštaurácií v populárnych tureckých letoviskách zívajú prázdnotou. Podľa portálu tn.cz sú dôvodom vysoké ceny, ktoré ľudí odradzujú. To, že ceny v niektorých podnikoch sú extrémne vysoké, dokazujú aj príspevky na sociálnych sieťach.

Ľudia tam totiž zdieľajú účtenky z tamojších podnikov. Extrémne vysoké ceny si uvedomujú aj domáci, ktorí radšej na dovolenku vyrazia do blízkeho Grécka.

Dovolenková destinácia pre každého

Turecko je krajina, ktorá ponúka neuveriteľnú kombináciu bohatého kultúrneho dedičstva, nádhernej prírody a moderného pohodlia. S jeho historickými pamiatkami, malebnými plážami, vynikajúcou kuchyňou a pohostinnosťou miestnych obyvateľov je ideálnou destináciou pre každého cestovateľa. Či už hľadáte relax na pláži, dobrodružstvo v prírode alebo objavovanie historických miest, Turecko vás nesklame.

Na zdieľanie týchto účteniek vznikol na sociálnej sieti Instafram samostatný špeciálny profil. V lokalite Bodrun, konkrétne v tamojšom hoteli, turisti napríklad zaplatili za dve 1,5 litrové vody takmer 9 eur. Pollitrová fľaša s vodou stála približne tri eurá. Obľúbenou destináciou na dovolenku je aj Çeşme. Tu si však za 5 kopčekov zmrzliny naúčtovali takmer 30 eur.

Turisti sa však rozohnili aj nad cenami v reštauráciách, pričom za predkrm v izmirskej štvrti Üçkuyular zaplatili približne 5,50 eura. Išlo pritom o úplne miniatúrnu porciu. „Pokiaľ budú podniky v tomto trende pokračovať, v dohľadnej dobe im tam prestanú chodiť zákazníci,” povedal jeden z turistov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Rekordný nárast cien

Ceny však narástli nielen v prípade reštaurácií, ale aj hotelov. Podľa portálu Bloomberg ide o nárast priemerne 91 percent v porovnaní s minulým rokom. Došlo tak k prekonaniu celkovej inflácie, ktorá sa v Turecku dostala až na úroveň 71,6 percenta. Práve táto rekordne vysoká inflácia bola pre reštaurácie zámienkou, aby zvýšili ceny služieb.

Tieto ceny sú dôvodom, prečo ľudia radšej idú dovolenkovať do susedného Grécka. Výkonný riaditeľ Asociáce cestovných kancelárií uviedol, že Turecko prišlo o svoju cenovú výhodu. Zároveň poukázal na to, že na grécky ostrov Samos, ktorý sa nachádza v blízkosti tureckých hraníc, príde až 150 000 Turkov. V roku 2023 ich bolo iba 40 000.

Je drahé aj Chorvátsko?

Chorvátsky portál danas.hr uvádza, že v krajine aktuálne vrcholí sezóna. Nachádza sa tu 870-tisíc turistov, pričom najviac z nich je na Istrii. Medzi týmito turistami sú nepochybne mnohí Slováci, no okrem nich aj Česi a Nemci.

No a práve Nemci sa sťažujú, že v krajine je draho. Poukázal na to portál Heute s tým, že Nemci plánujú jazdiť do Chorvátska menej, pretože ceny sú vyššie než boli pred desiatimi rokmi.

Na ceny poukázal aj rakúsky turista, ktorý za večeru a tri alkoholické drinky zaplatil takmer 150 eur.

Na záver je však potrebné poukázať na to, že v žiadnej krajine na turistov nebudú čakať ceny, na aké boli zvyknutí pred desiatimi rokmi.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: tn.czTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.