Najlepšie filmy o peniazoch podľa analytika Tomáša Vranku

  • Leto je tu mnoho z nás má tak konečne dostatok času na odpočinok napríklad vo forme sledovania filmov a seriálov.
  • Tu je zopár skvelých tipov na niektoré z nich.
PR články Najlepšie filmy o peniazoch
Najlepšie filmy o peniazoch. Zdroj: shutterstock.com/Impact Photography
BITmarkets BITmarkets

PR článok XTB. Leto je tu mnoho z nás má tak konečne dostatok času na odpočinok napríklad vo forme sledovania filmov a seriálov. Pokiaľ vás už omrzeli romantické letné komédie, analytik XTB Tomáš Vranka pre vás pripravil svojich TOP 5 filmov z finančného prostredia, ktoré by mal každý investor alebo trader vidieť aspoň raz za život.

Stávka na neistotu (The Big Short)

Jedným z novších filmov je Stávka na neistotu z roku 2015. Film vychádza zo skutočných udalostí z obdobia začínajúceho sa pred veľkou finančnou krízou a sleduje osudy niekoľkých ľudí zo sveta financií, ktorí si začali všímať rôznych podivností a anomálií na trhu, z ktorých usúdili, že pod povrchom sa skrýva veľký problém, ktorý by mohol ohroziť celú svetovú ekonomiku. Pravdepodobne najznámejšou osobou z filmu je investor Michael Burry, ktorý je v investičnej komunite dodnes veľmi známy a ktorého vo filme stvárnil herec Christian Bale.

Burry videl problém na trhu s nehnuteľnosťami už niekoľko rokov pred problematickým rokom 2008 a stavil na pokles veľkú časť peňazí, ktoré spravoval. Dlho mu táto stávka nevychádzala, ale nakoniec sa ukázalo, že mal pravdu, čo mu vynieslo veľkú sumu peňazí. Film tak ľudským a vtipným spôsobom rozpráva príbehy ľudí, ktorí ako jedni z mála tušili, že finančný svet smeruje do záhuby, ale celý sektor ich mal v tom čase za blázny.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street)

Pravdepodobne najlegendárnejším filmom z tohto prostredia je Vlk z Wall Street. Tento film z roku 2013 sa poprávu stal ikonou celého žánru. Aj tento film vychádza zo skutočných udalostí, respektíve zo života finančníka Jordana Belforta, ktorý sa rôznymi pochybnými praktikami vypracoval na pozícii veľkého a vplyvného obchodníka a svojho času riadil obrovskú finančnú firmu. Tá však bola známa tým, že používala pochybné až nezákonné praktiky, aby z ľudí vylákala peniaze.

Belforta vo filme stvárnil Leonardo DiCaprio a veľká časť filmu bola venovaná jeho veľmi divokému súkromnému životu, ktorý bol plný drog, alkoholu a drahých domov a áut. Film bol natočený formou kombinácie drámy a komédie, a hoci je pomerne dlhý, trvá zhruba 3 hodiny, divoká jazda trvá prakticky od začiatku do konca.

Wall Street

Tretím filmom, ktorý nemôžeme zo zoznamu vynechať, je Wall Street z roku 1987. Hlavné role v tomto filme stvárnili Michael Douglas a Charlie Sheen. Práve Douglas vo filme stvárnil dravého a chamtivého finančníka Gordona Gekka, ktorý je schopný urobiť takmer čokoľvek, aby zarobil ďalší balík peňazí. Do tohto prostredia prichádza mladý Bud Fox, ktorý sa s Gordonom pozná a je čiastočne jeho vzorom.

Bud však neskôr zistí, že svet financií je naozaj drsný a plný šedých zón, čo neskôr vyústi do toho, že sa do neho zapletie aj jeho vlastná rodina a Bud zistí, že realita je niekedy úplne iná, než sa na prvý pohľad môže zdať. Tento film je na rozdiel od predchádzajúcich surová dráma, ktorá si aj napriek starobe zaslúži vašu pozornosť.

Deň pred krízou (Margin Call)

Jedným z menej známych, ale aj vynikajúcich filmov, je Deň pred krízou z roku 2011. Komická konverzačná dráma s prvkami thrilleru odohrávajúca sa prakticky v jednom dni, v ktorom sa objavuje niekoľko známych hercov na čele s menami ako Kevin Spacey a Jeremy Irons.

Dej filmu sa odohráva v budove veľkej americkej banky, kde jeden zo zamestnancov zistí, že banke hrozí veľké a bezprostredné nebezpečenstvo. Problém následne prichádza riešiť niekoľko vysoko postavených zamestnancov banky a postupne sa odhaľuje, o čo ide a čo to pre banku znamená. Film tak ponúka originálny a autentický pohľad na finančný priemysel a jeho aktérov vo chvíli, keď stojí pred rozhodnutiami, ktoré potenciálne utvárajú budúcnosť celého sveta

Enron: The Smartest Guys in the Room

Posledný tip na film je titul Enron: he Smartest Guys in the Room z roku 2005. Ako už názov napovedá, tento dokumentárny film opisuje krach energetickej spoločnosti Enron, ktorý patrí k najväčším podnikovým podvodom v americkej histórii, a ktorý výrazne ovplyvnil životy veľkého počtu ľudí.

Enron bol v tom čase jednou z najväčších energetických spoločností na svete, ale postupom času sa začali objavovať problémy spoločnosti, ktoré jej vedenie zrejme maskovalo, čo viedlo k úplnému krachu a rozsiahlemu súdnemu procesu. Ako sme už spomínali vyššie, nejde o film, ale o dokument – ​​to však nič nemení na tom, že sa jedná o nesmierne zaujímavý kúsok zo sveta financií, ktorý by mal vidieť každý fanúšik finančných trhov.

Ako bonus z radov novšej tvorby ešte môžeme spomenúť film Peniaze tých tupcov (Dumb Money) z roku 2023, ktorý opisuje ságu vzostupu akcie GameStop. V prípade, že ste už všetky spomínané klasiky videli, tento film môže byť dobré odľahčenie na letný filmový večer s prekvapivo zaujímavým dejom.

Ak sa o filmovom sektore chce dozvedieť viac. Tomáš Vranka v poslednom čase tiež napísal analytický report na tému streamovacích platforiem nazvaný „Kto bude víťazom streaming wars?”. Celý report je zadarmo dostupný na webe: 

Report zdarma

Investovanie je rizikové. Investujte zodpovedne.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: